Svet
52573 ogledov

V Španiji konec turistične sezone, še preden se je začela?

Profimedia
Epidemiološka situacija se je v Španiji poslabšala do te mere, da se ponovno izražajo pomisleki o zaostrovanju ukrepov.

V Španiji so se epidemiološke razmere v zadnjih dneh občutno poslabšale, saj se je izrazito povečalo število novih okužb z novim koronavirusom, zlasti pri mladih. Oblasti zato znova razmišljajo o zaostritvi ukrepov, medtem ko se pospešuje cepljenje proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dnevne številke sploh niso dobre," je v ponedeljek zvečer dejal glavni epidemiolog španskega ministrstva za zdravje Fernando Simon in pojasnil, da "so bili ti podatki med različnimi starostnimi skupinami zelo različni" ter da je "stopnja incidence med mladimi blizu 600". Stopnja incidence je bila v ponedeljek v Španiji višja od 200, in sicer 204 na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Še v petek, ko so bili podatki nazadnje objavljeni, je bila stopnja incidence 152,8.

Španija je trenutno po evropskih kriterijih v oranžni fazi, najslabša situacija pa je na jugu in vzhodu države. Prav tako so v oranžni fazi Kanarski otoki.

maska Zdravje Napoved: Tako hitro lahko delta postane prevladujoča pri nas

Število se ne odraža v številu hospitaliziranih ali preminulih

Špansko ministrstvo za zdravje je v ponedeljek sporočilo, da so v zadnjih 72 urah potrdili 32.607 novih okužb. Epidemiolog Simon je razmere ocenil kot "zapletene", a dodal, da se število na novo okuženih ne odraža v številu hospitalizacij ali mrtvih.

V Španiji medtem pospešujejo kampanjo cepljenja prebivalstva. Doslej je bilo precepljenih 40,3 odstotka od približno 47 milijonov prebivalcev Španije, medtem ko je en odmerek cepiva prejelo 55,9 odstotka prebivalcev. Zaradi slabšanja razmer v več regijah, med njimi v Andaluziji in Kataloniji, oblasti razmišljajo o zaostrovanju ukrepov še ta teden. V Španiji, ki je v pandemiji covida ena najbolj prizadetih držav v Evropi, se je doslej z novim koronavirusom okužilo 3,8 milijona ljudi, umrlo je 81.000 bolnikov s covidom.

Milan Krek Slovenija Konec brezplačnega testiranja? To pravi Krek.

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, kjer je trenutno tudi Španija, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, ki ni starejše od 48 ur ali potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
 • Isela_Hodges 11:11 07.julij 2021.

  Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar pantani
  pantani 09:54 07.julij 2021.

  Mislim da letos Vuelte ne bo, če imajo že sedaj probleme!!!

 • antivakcinar. 09:24 07.julij 2021.

  https://www.youtube.com/watch?v=djumwYqRQFo&t=189s