Zdravje
20493 ogledov

Napoved: Tako hitro lahko delta postane prevladujoča pri nas

Koronavirus covid-19 laboratorij
1/9
Profimedia
Epidemija upada, a vse počasneje. Na Institutu Jožef Stefan so izračunali, kdaj bi pri nas lahko delta postala prevladujoča različica.

"Epidemija upada, vendar vse počasneje, kar bi lahko bila že posledica naraščanja deleža različice delta," v aktualni prognozi piše Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Različica delta je namreč okoli 60 odstotkov bolj kužna od trenutno dominantne različice alfa. 

"Nakazuje se, da bi lahko različica delta postala dominantna že konec meseca (v vzorcih, pri okuževanju že teden dni prej). Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo takrat začel četrti val epidemije. Bolj, kot se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 %, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali," poudarja Leskovar.

projekcija epidemija covid-19 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

Delež različice delta narašča zaradi večje kužnosti. "Negotovosti ocene so velike, ker še ni dovolj podatkov za Slovenijo (dinamika naraščanja deleža je med drugim odvisna od precepljenosti populacije zaradi različne učinkovitosti cepiv za obe različici). Predpostavili smo, da je bil delež različice delta v 22. tednu 5 % (podatki za naključne vzorce: NLZOH 3 %, IMI 19 %)."

projekcija epidemija covid-19 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan
 

Reprodukcijsko število R je trenutno približno 0,65, a na IJS opozarjajo, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. Pri napovedi razvoja epidemije so upoštevali vpliv prekuževanje in cepljenja po starostnih skupinah, nove različice virusa, pa tudi to, da se obnašanje ljudi ne bo spremenilo.   

projekcija epidemija covid-19 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

projekcija epidemija covid-19 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 4x oz. 3x toliko kot potrjenih primerov v drugem in tretjem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,03 % prebivalstva oz. približno vsak 3000. prebivalec.

projekcija epidemija covid-19 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

Pristojne skrbi širjenje različice delta predvsem v luči trenutne precepljenosti prebivalstva pri nas. Delež cepljenih z enim odmerkom znaša 39 odstotkov, delež cepljenih z vsemi odmerki pa 33 odstotkov. Predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da do konca poletja lahko pridemo na 70 odstotkov. V nasprotnem primeru nas čaka težka jesen. "Če ne bomo prišli na 70 odstotkov, bomo imeli jeseni vse zaprto," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 05:07 06.julij 2021.

    V Izraelu kjer imajo največjo precepljenost ugotavljajo, da sedanja cepiva ne delujejo na delta virus, zato bodo uvedli nove ukrepe kljub temu, da so tam skoraj vsi cepljeni... Torej ne nakladajte preveč s temi članki..

  • krucefiks 21:17 05.julij 2021.

    Pred leti mi je zdravnik povedal,cepljenje proti gripi je skorajda brez pomena,bolj biznis kot pa korist,zakaj ,ker ko se cepiš je ta virus že minil in je mutiral v novega ,starejši ljudje ki imajo že zelo slab imunski sistem je ...prikaži veče pa priporočal,a ni bolje da se tudi mladi sem vprašal,je prej škodljivo kot pa koristi ,zakaj ker mlad oz. vsak ki ima dober imunski sistem telo naredi protitelesa,pri tem se najde pa da tudi koga zakuha in to je vse,ko si star si pa star!!!

  • Buča Pepa 21:14 05.julij 2021.

    IJS do sedaj še ni nič uganil. Kje je ta pametni Cizelj?