Slovenija
7424 ogledov

Stanje se slabša: Epidemiologi o razmerah z okužbami v Sloveniji

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Saša Despot
14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev je poskočila.

Ob 1.846 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 84 okužb z novim virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 4,6-odstoten. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice se ne nehajo, spet visok porast okužb!

"14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev je poskočila na 28," je na današnji tiskovni konferenci ob predstavitvi epidemioloških razmer v Sloveniji povedala Nuška Čakš Jager z NIJZ. "Uvoženih primerov je zelo veliko, velik je delež tudi uvoženih skupkov, kar pomeni, da osebe, ki pridejo iz tujine, okužijo svoje bližnje. Največ tega je iz Španije, nekaj malega iz Hrvaške, od drugje pa posamezni primeri."

primeri covid slovenija | Avtor: NIJZ NIJZ

Največ okuženih je v starostni skupini do 15 do 24 let. "Dobro je, da je v starostni strukturi, kjer je najvišji delež precepljenih, število okužb majhno oz. je v upadu," je pojasnila Čakš Jagerjeva. "Med oskrbovanci DSO imamo le posamezne primere med necepljenimi oz. imunsko oslabljenimi. Poteki bolezni tu ne predstavljajo neposrednega ogrožanja zdravja oseb. To se odraža tudi v številu smrti."

Koncert, zabava, ples, žur Maturanti Slovenija Namesto v karanteno na počitnice na Hrvaško

Glede okužb, ki so se pojavile med udeleženci maturantskih izletov v Španiji je povedala, da velike množične prireditve, kot so športni dogodki in koncerti, že sami po sebi predstavljajo tveganje za širjenje nalezljivih bolezni. "V zdajšnji situaciji so množične prireditve še dodatno tveganje za širjenje covid-19," je poudarila Čakš Jagerjeva. "Ni pomembno, od kod in kako, pomembno je, da se ljudje zavedajo, da, ko prihajajo od takih druženj, prinašajo dodatno tveganje, zato je pomembno, da se vedejo odgovorno in ne ogrožajo drugih starejših oseb."

205 okužb povezanih z maturantskimi izleti

Na Dolenjskem so do danes potrdili 122 okužb med udeleženci maturantskega izleta ter 49 sekundarnih primerov. "Do 8. 7. je bilo izvedeno epidemiološko poizvedovanje," je pojasnila Čakš Jagerjeva. "Vsi udeleženci so bili poklicani in so dobili pisna navodila, kako ravnati. Preliminarni rezultati kažejo na možnost okužbe z delto, končne rezultate pričakujemo vsaj do konca tedna."

 | Avtor:

Na Gorenjskem je do sedaj potrjenih 32 okužb med udeleženci maturantskega izleta, dve okužbi sta sekundarni. "V petek, takoj po potrditvi prvega primera, smo do petih popoldne poklicali čez 300 maturantov," je pojasnila Čakš Jagerjeva. "Vsi so dobili pisna navodila, imajo konkretne napotke, kako morajo ravnati in kaj karantena pomeni. Vzorci kužnin so bili poslani na sekvencioniranje."

Maturantski odklop na Krfu - drugi temin Slovenija Zdravje Toliko novih okužb so prispevali maturanti

Epidemiologinja z NIJZ je še pojasnila, da prebolevnikov in cepljenih v karanteno ne napotujejo. "Epidemiološka preiskava poteka ves čas in sproti," je razložila Čakš Jagerjeva. "Epidemiološka služba se aktivira, ko dobi potrjeno okužbo. Do takrat lahko samo spremlja stanje, ne more pa ukrepati."

Na vprašanje, kako je možno, da so se okuženi maturanti vrnili, je Čakš Jagrova poudarila, da je prehod čez mejo po odloku stvar mejnih karanten policije. "Epidemiološka preiskava nastopi točno takrat, ko se pojavi prvi primer. To je treba ločit. Razlika med obema je tudi v tem, da karanteno, odrejeno na meji, lahko po petih dneh s testom prekinemo, druga, torej epidemiološka karantena, pa traja deset dni in se je s testom ne da prekiniti." 

Čakš Jagrova je še enkrat izpostavila, da je vprašanje, kako so maturanti prišli čez mejo, vprašanje za organizatorja in druge inštitutcije, NIJZ pri tem nima kompetenc. Koliko maturantov je bilo cepljenih, na tej točki še ni znano. "V petek smo opravili anketiranje, podatke še zbiramo in urejamo." 

Razmere se slabšajo po vsem svetu

Podatki za 26. teden kažejo, da smo v svetu presegli 184 milijonov primerov in se bližamo 4 milijonom primerov smrti. V svetu se opazi povečanje v vseh regijah, razen v Ameriki. Največ primerov so zabeležili v Braziliji, Indiji in Kolumbiji. Razmere se zaostrujejo tudi v afriški regiji, kjer se je umrljivost povečala kar za 23 odstotkov.

V evropski regiji se je število primerov povečalo za 30 odstotkov. V 26. tednu so jih največ zabeležili v Rusiji, Turčiji, na Švedskem in v Veliki Britaniji. Kumulativna incidenca na sto tisoč prebivalcev je bila v tem območju v razponu od 0,2 v Latviji do 148 v Armeniji. V 28 državah evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije se je štirinajstdnevna kumulativna incidenca v 26. tednu povečala za 10 odstotkov ali več.

Podatki o širjenju različic virusa po svetu kažejo, da je hitrost širjenja pri delti izrazita in zajema praktično ves svet. "Delta različica se širi bistveno hitreje kot alfa, gama in beta," je dejala Nuška Čakš Jagr.

V 26. tednu je število pozitivnih primerov v EU naraslo, beležimo pa nekoliko manjši porast smrti. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je bilo ob koncu 26. tedna 51,6, teden pred tem pa 38,6. Porast primerov med 25. in 25. tednom so zabeležili na Cipru, Finskem, Irskem, Malti, v Portugalski, Španiji in Liechtensteinu. Štirinajstdnevna incidenca je precej visoka  na Cipru, na Portugalskem, v Španiji, Irski, Romuniji, Grčiji, Danski, Nizozemski in Belgiji. Slovenija je v 26. tednu še beležila upad okužb, vendar pa se je od takrat slika pri nas spremenil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Michael_Colon 10:28 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Ender3 14:55 13.julij 2021.

    V čem se stanje slabša ? Na osnovi števila okužb dokazanih z nespecifičnim dignostičnim PCR testom? Logično bi bilo pričakovati, če ni delta sev samo, bolj virulenten, tudi sorazmeren porast obolelih, hospitaliziranih in umrlih. Tega pa še NE poročajo. Če ...prikaži več bi se dogajalo tudi to, potem bi bila v J.Afriki z zelo slabim zdr.sistemom, brez ceplv, že v nepredstavljivi, katastrofalni situaciji.