Slovenija
25412 ogledov

Namesto v karanteno na počitnice na Hrvaško

Koncert, zabava, ples, žur Profimedia
Okuženi maturantje in njihovi stiki so prejšnji teden prispevali približno polovico vseh novih okužb.

Do nedelje zvečer so epidemiologi NIJZ zabeležili skupno 108 okužb med dolenjsko skupino maturantov ter 51 sekundarnih okužb, med gorenjsko skupino maturantov pa 26 okužb ter šest sekundarnih okužb. Epidemiološka služba je vse stike že obravnavala in izročila karantene bližnjim stikom, je danes povedala predstavnica NIJZ Eva Grilc. Po podatkih NIJZ je epidemiološka služba izdala skupno 565 predlogov za karanteno na domu. 

Kot je še povedala Grilčeva, je bilo v dolenjski skupini 334 dijakov, v gorenjski pa 318, večinoma naj bi šlo za necepljene dijake.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Okužba potrjena tudi med gorenjskimi dijaki, ki so prišli iz Španije

Grilčeva je potrdila, da sta dve osebi s predpisano karanteno odpotovali na Hrvaško, o tem so na NIJZ obvestili hrvaške pristojne službe, ki bodo nadzirale potek njihove karantene. "Ne smejo zapuščati objekta, kjer so nastanjeni, ne smejo se kopati," je povedala.

Epidemiologi sumijo, da so maturantje okuženi z novo različico covida-19, delta, a na rezultate sekvenciranja bo treba še malo počakati - predvidoma naj bi bili rezultati znani v tem tednu. Kot je povedala strokovnjakinja, bo kmalu jasno tudi, ali so okužbe nedavno poskočile zgolj na račun maturantov, ali pa se stanje v Sloveniji res slabša.

*Fotografija je simbolna.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
  • Bojana Grmic 09:13 13.julij 2021.

    Obicajno na smrt bolni ne potujejo na počitnice, verjetno so pozitivni na neustreznem testu? Bi morda kdo kaj prebral na to temo ali ostajate na Pop tv?

  • andrej273 07:34 13.julij 2021.

    Kako sploh lahko dobilš karantene saj po legalni poti ne moreš do podatkov kdo je Bil na izletu, na meji jih pa tudi niso kontrolirali

  • Kmodri 19:25 12.julij 2021.

    Lahkomiselno!