Slovenija
13285 ogledov

Novi podatki: Spet več okužb v primerjavi s prejšnjim tednom!

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Spet imamo več okužb kot prejšnji teden.

V ponedeljek je bilo ob 564 opravljenih PCR testih potrjenih 12 novih primerov okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 2,1 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 5.647 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je malenkost zvišalo in znaša 55,7, prav tako se je zvišala 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je pomembna za evropske kriterije, in zdaj znaša 26,8. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih le osem novih okužb, jih je bilo tokrat za 50 odstotkov več. 

Glede na vladni semafor ukrepov ustrezamo zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Zeleni fazi še vedno ustrezamo tudi po evropskih kriterijih, ki upoštevajo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev. 

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi širjenja covid-19, ki so jo objavili v petek, pišejo, da epidemija v Sloveniji narašča. "Nakazuje se, da se je že začel četrti val in da število potrjeno okuženih ne narašča samo zaradi maturantov, ki so se okužili v tujini," piše Matjaž Leskovar. Ocenjeno reprodukcijsko število je R=1,1, a je, kot poudarja, negotovost ocene velika, ker nimamo aktualnih dnevnih podatkov o potrjenih uvoženih primerih.

 | Avtor:

Različica delta, ki je bolj kužna, bo po napovedih IJS glede na vzorce postala dominantna predvidoma v drugi polovici julija.

"Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo najkasneje takrat začel četrti val epidemije, če se ni že zdaj," opozarja Leskovar. "Bolj ko se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 odstotna, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali."

 | Avtor:

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 22:53 12.julij 2021.

    Poiščite, berite,razmislite,ukrepajte: Dolores Cahill,Sucharit Bhakdi,Karina Reiss,Geert Vanden Bossche,Alexandra Henrion-Caude,Robert Malone.... Brez navedb njihovih akademskih nazivov, ker tu nimam prostora zanje ! Kdor išče,ta najde. In vsaj za lastno zdravje se spodobi presejati zrno od plev.

  • bobubob 22:46 12.julij 2021.

    Ali funkcionarji (vodstvo MF, MZZ, NIJZ itd) resnično ne vedo, da dolgoročno še poslabšujejo že tako omajano zaupanje v slov. zdravstvo? Podkupnine, preplačane plenice, žil.opornice,invalidski pripomočki,zdravila, oper. mize...oteženi dostopi do zdravnika v korona času, prazni zdr. domovi, bolniki pa na ...prikaži veča samopomoči doma... Bi se morda ozrli po drugačnih pristopih? Bi se posvetovali s kakim svojim uglednim drugače mislečim kolegom iz tujine ? Stari dobri preverjeni Ivermectin? TUDI TI, JJ ?

  • igorgeus 19:45 12.julij 2021.

    fak, zakaj se meni ne uspe okuzit, da mi ne bo treba vec teh ukrepov spremljat, ko se vsaki 2 uri spreminjajo iz butastih v se bolj butaste?