Zdravje
40173 ogledov

Bizarno, kaj nas bo morda rešilo pred četrtim valom

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Cepljenih je še premalo ljudi, da bi se izognili hudemu četrtemu valu, ki ga bo povzročila bolj kužna delta različica koronavirusa. Tokrat nam bo zelo pomagalo, da je bilo v drugem in tretjem valu ogromno okuženih.

Prav zato je najbrž predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović v četrtek ocenila, da še nismo na točki, ko bo potrebno zapirati državo in da je vprašanje, ali sploh bomo.

Pri cepljenju smo zmerno do pretežno pogrnili

Cilj iz nacionalne strategije je, da se cepi 60 odstotkov prebivalstva, to je 1,2 milijona ljudi. Trenutno je cepljenih 843 tisoč ljudi, kar pomeni, da smo na 70 odstotkih poti do cilja. Da bi ga dosegli, bi se moralo cepiti še 357 tisoč ljudi.

Rešijo nas lahko prebolevniki

Pred okužbo so zaščiteni tudi tistih, ki so covid-19 preboleli. Za prehod meja kot zaščitene upoštevamo tiste, ki so bolezen preboleli v zadnjih šestih mesecih, takih je 119 tisoč. Strokovnjaki ocenjujejo, da je zbolelo med tri in štirikrat toliko ljudi, kot jih je bilo potrjenih s testi. Pri izračunu smo upoštevali, da je domnevno okuženih trikrat toliko kot potrjeno okuženih. V tem primeru, delta grozi skoraj polovici prebivalstva.

Vse več je dokazov, da zaščita po preboleli bolezni deluje dlje. Če bi upoštevali, da so zaščiteni vsi, ki so bili na testu pozitivni v zadnjem letu, teh je 256 tisoč, je pred delto skupaj s cepljenjem varen že skoraj milijon in pol ljudi, a hkrati pomeni, da več kot pol milijona ljudi še ni zaščitena.

Pri izračunih nismo upoštevali prebolevnikov, ki so se cepili, za domnevno prebolele pa smo predpostavili, da se je cepil enak delež oseb kot v splošni populaciji, te smo upoštevali pri cepljenih in jih odšteli od domnevno prebolelih.

Ob tem velja opozoriti, da tudi cepivo ni stoodstotna zaščita pred boleznijo, pri delti po drugem odmerku znaša okrog 80 odstotkov, kar pomeni, da bo 20 odstotkov cepljenih zbolelo, a cepivo hkrati nudi 96-odstotno zaščito pred hospitalizacijo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 51
  • antivakcinar. 20:10 11.julij 2021.

    Bizarni ste vi idioti žurnalovski

  • kapibara1 18:57 11.julij 2021.

    Rešijo nas tudi ceplenci ! Da se ne gibajao v množicah in ne okužijo zdrave neceplejene !!

  • onyxx 14:42 11.julij 2021.

    Zakaj bi bilo to "bizarno"?? https://21stcenturywire.com/2021/07/10/professor-sucharit-bhakdi-new-evidence-on-sars-cov-2/