Slovenija
6948 ogledov

Poklukar pisal medicinskim sestram. Obvezno cepljenje?

medicinska sestra Profimedia
Zdravstveni minister danes pisal medicinskim sestram.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes dejal, da v tem trenutku ne razmišljajo o obveznem cepljenju proti covidu-19, ampak delajo vse "v smeri pozitivne komunikacije, naslavljanja vseh družbenih skupin". Danes se je tako s pismom obrnil na medicinske sestre s povabilom in prošnjo, da skupaj pristopijo k cepljenju.

Minister je v pismu poudaril, da je ključno, da zdravstveno osebje razume in podpira cepljenje. Medicinske sestre, ki so nemalokrat prvi in najpogostejši stik z bolnikom, prosi, da se obrnejo na svoje paciente in jim predstavijo pomembnost in prednosti cepljenja.

V izjavi po današnjem srečanju s predsednico zbornice zdravstvene in babiške nege Moniko Ažman je poudaril, da je v tem trenutku še posebej na zdravstvenih delavcih, da vedenje in znanje o varnosti in učinkovitosti cepiv prenesejo do vsakega prebivalca Slovenije.

O obveznem cepljenju

Na vprašanje o morebitni uvedbi obveznega cepljenja le za določene skupine, na primer zdravstveno osebje, je minister odgovoril, da je ta trenutek nujno treba zagotoviti varnost in zdravje vseh, še posebej tistih, ki prihajajo v zdravstvene zavode na zdravljenje. "Pričakujemo takšne in podobne pobude s strani stroke in v kolikor bo tudi stroka predlagala enako, ne vidim razlogov, da tudi politika ne bi zmogla moči, da to sprejmemo," je pojasnil.

Ažmanova je glede precepljenosti zdravstvenega osebja poudarila, "da kazanje s prstom na poklicno skupino, ki je nekoliko slabše precepljena, verjetno ne bo imelo pozitivnega učinka, zato moramo združiti moči, stopiti skupaj ter z ustrezno komunikacijo, z ustreznimi strokovnimi odgovori opolnomočiti vse tiste, ki so še skeptični".

O precepljenosti med zdravstvenimi delavci smo pisali v članku na tej povezavi. Ugotavljamo, da je v zdravstvu še vedno precej takšnih, ki se na vabilo na cepljenje niso odzvali. Najslabša precepljenost je ravno med srednjimi medicinskimi sestrami. 

Ažmanova sicer poudarja, da so bile medicinske sestre v velikem odstotku tudi med okuženimi z novim koronavirusom. Kot je pojasnila, so identificirali skupino, ki je trenutno najslabše precepljena, in sicer je to starostna skupina okoli 30 let. Osebno pa je Ažmanova mnenja, da prisila v tem trenutku ne bi bila uspešna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • vinterJasmin 06:57 09.julij 2021.

    kakšni hinavci pobirajo po 3000-4000 dodatkov potem pa prosačijo sestre da se cepijo pa eo vam 200€ dodatka. butlji naj tole uredijo da bodo vsi isto prejeli dodatek saj so vsi v istem sranju in ne eni bolj in eni ...prikaži več manj. ni čudno da vam potem noben ne zaupa

  • jezero 06:33 09.julij 2021.

    Naj Hojsu kupijo še 10 vodnih topov!

  • jakec1575 22:40 08.julij 2021.

    Ko bo država brez medicinskega kadra zaradi cepiva, bi rad videl tega junaka od ministra. prebolevnikom se ni treba cepiti, pika.

Sorodne novice