Slovenija
62626 ogledov

Smo na točki, ko je treba zapreti državo? To pravi Bojana Beović

Bojana Beović
1/2
Daniel Novakovič/STA
Povedala je tudi, zakaj posvetovalna skupina za cepljenje ne bo priporočila mešanja cepiv in ali se še lahko rešimo pred četrtim valom.

Smo že na točki, ko bi morali zaostriti ukrepe? "Težko odgovorim, ne ukvarjam se toliko s tem, gre za znan in omejen izbruh, imamo pa od jesenskega vala izkušnjo, da je smiselno ukrepe uvesti čim prej. Je pa zdaj dobršen del populacije, sploh rizične, že cepljen, imamo kar nekaj prebolelih, imamo hitre teste, če bi se res dosledno držali veljavnih ukrepov, potem morda zapiranje ne bo potrebno. Države pa ravnajo zelo različno, v Avstraliji so Sydney, to je štiri milijonsko mesto, popolnoma zaprli zaradi nekaj deset primerov," je v izjavi za medije dejala predsednica zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Na vprašanje, ali se še lahko rešimo pred četrtim valom, pa je dejala, da se cepljenje dobra zaščita pred hudim potekom bolezni. 

Tudi starejša populacija še ni dovolj precepljena, priporočila bi vsem, ki spadajo v rizično skupino, torej starejšim od 50 let, tistim ki imajo sladkorno bolezen ali prekomerno težo, da se cepijo za svojo zaščito. "Nova varianta je bolj kužna, verjetnost, da se okužite, je večja kot prej, poleg tega življenje v družbi je bolj sproščeno, zelo je pomembna lastna zaščita," je opozorila. 

Širjenja virusa gotovo ne bomo preprečili, lahko pa ... 

"Da bi preprečili kroženje virusa bi potrebovali res velik delež cepljene populacije, ki jo bo težko doseči in je niso dosegli niti tam, kjer je veliko več cepljenih, na primer v Izraelu. Pomembno je, da ne bomo imeli pretiranega števila ljudi, ki bi potrebovali hospitalizacijo. Če bomo to uspeli preprečiti, bomo morda imeli veliko okužb, ampak bolnišnice ne bodo preobremenjene," je povedala Beović. 

Mešanja cepiv ne bodo priporočili

To je uporaba zdravila izven registracije ob soglasju pacienta. Je kar nekaj raziskav, ki so to analizirale in to je možno, Nemci so priporočili mešanico, ampak pogovori o tem še niso končani. Morda gre za večjo učinkovitost, a morda gre tudi za večji varnostni problem. Da bi šli v priporočilo za mešanje, pa se zelo verjetno ne bomo odločili. Neželeni učinki so po tem mešanju lahko večji, dokler tega ne vemo, ne bomo šli v priporočilo.

Bojana Beović

Pojasnila, kaj je mislila z izjavo o obveznem cepljenju

"Resnih debat, da bi bilo cepljenje obvezno, ni bilo. Zdravniki smo zelo prepričani, da je cepljenje izjemno pomemben ukrep, če želimo ustaviti epidemijo, da je učinkovit in varen. Naša odgovornost za ljudi je, da se v celoti cepijo, družba se lahko odloči drugače, stališče stroke pa je tako. Jaz sem odgovorna za to, da pacient opravi zdravstveni poseg, ki je življenjsko pomemben. Cepljenje je tak ukrep, zato moram zagovarjati obvezno cepljenje oziroma karkoli, kar bi lahko spodbudilo cepljenje. O tem razmišljajo celo države, kjer sploh nimajo obveznega cepljenja, zdi se mi, da bi bilo to pri nas celo lažje uvesti, saj sprejemamo obvezno cepljenje otrok," je pojasnila. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 11:52 11.julij 2021.

    Mi zivimo normalno kot ze 50 let, delamo, se druzimo, pomagamo eden drugemu in ne gledamo porocil.

  • lada 11:17 09.julij 2021.

    migrante je potrebno zapret na goli otok, ne pa Slovence, ki polnijo davćno korito, nikdar sito ! Ne boš ubil kuro, ki nese zlata jajca !

  • lada 11:11 09.julij 2021.

    za cepljenje, za pitno vodo, za Št. Ilj Janez Janša in proti ćrnim komunistom, ki zastrupljajo