Kje se začne njena pot

Foto: EPA Kakavovec Foto: EPA Kakavovec Foto: EPA Kakavovec Foto: EPA Kakavovec Foto: EPA Kakavovec Foto: EPA Kakavovec Foto: EPA Kakavovec
Preden boste naslednjič v usta ponesli košček božanske čokolade, pomislite na njen izvor, kje se vse začne in kje se je naša čokolada “rodila”.
Oglej si celoten članek

Čokolada, čokoladni namaz, čokoladni napitek, torta, pecivo, čokoladni sladoled, kopel … Čokolada je za mnoge nepogrešljiva, jemo jo za moč in za boljše počutje ...

Nepogrešljiva sestavina čokolade pa je kakav, ki predstavlja seme zanimive rastline – kakavovca. To je drevo, ki izvira iz Južne Amerike. Prvi, ki so ga gojili so bili Maji, ki so semena kakavovca uporabljali tudi kot denar, iz kakava so delali priljubljen napitek.

Čokolada v trdi obliki se je rodila v Švici, naredil jo je Daniel Peter. Še istega leta sta David Sprüngli in jegov sin Rudolf v Zürichu v svoji slaščičarni prvič prodajala čokolado v trdi obliki. Uspeh je bil vrtoglav.

Tretjina s Slonokoščene obale

Foto: EPA Kakavovec Drevo ima v povpreču 40 plodov v velikosti kumarice, ki vsebuje okoli 30 semen v veikosti mandlja. Pod grobo usnjato lupino se nahaja sladka sluzasta sadna masa, ki obdaja semena. Ta sadna masa je užitna in uporabna tudi za hrano.

Semena je potrebno stiskati, pražiti, zmleti in nato predelati v različne izdelke. Na fotografijah je kmetija kakavovca s Slonokoščene obale. Kakavova zrna so v Zahodni Afriki zelo donosen pridelek, Slonokoščena obala pa je vodilna v svetu po proizvodnji in izvozu kakavovih zrn. Predstavlja kar tretjino vsega kakava proizvedenega v svetu. Veliko možnosti je, da se je pot vaše čokolade začela prav na Slonokoščeni obali ...

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:47 26. Marec 2016.

    Žal, v današnjih čokoladah ni glavna sestavina kakav, ampak sladkor.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.