Zdravje > Prehrana
138 ogledov

Kje se začne njena pot

čokolada
1/7
Shutterstock
Preden boste naslednjič v usta ponesli košček božanske čokolade, pomislite na njen izvor, kje se vse začne in kje se je naša čokolada “rodila”.

Čokolada, čokoladni namaz, čokoladni napitek, torta, pecivo, čokoladni sladoled, kopel … Čokolada je za mnoge nepogrešljiva, jemo jo za moč in za boljše počutje ...

Nepogrešljiva sestavina čokolade pa je kakav, ki predstavlja seme zanimive rastline – kakavovca. To je drevo, ki izvira iz Južne Amerike. Prvi, ki so ga gojili so bili Maji, ki so semena kakavovca uporabljali tudi kot denar, iz kakava so delali priljubljen napitek.

Čokolada v trdi obliki se je rodila v Švici, naredil jo je Daniel Peter. Še istega leta sta David Sprüngli in jegov sin Rudolf v Zürichu v svoji slaščičarni prvič prodajala čokolado v trdi obliki. Uspeh je bil vrtoglav.

Tretjina s Slonokoščene obale

Kakavovec | Avtor: EPA EPA
Drevo ima v povpreču 40 plodov v velikosti kumarice, ki vsebuje okoli 30 semen v veikosti mandlja. Pod grobo usnjato lupino se nahaja sladka sluzasta sadna masa, ki obdaja semena. Ta sadna masa je užitna in uporabna tudi za hrano.

Semena je potrebno stiskati, pražiti, zmleti in nato predelati v različne izdelke. Na fotografijah je kmetija kakavovca s Slonokoščene obale. Kakavova zrna so v Zahodni Afriki zelo donosen pridelek, Slonokoščena obala pa je vodilna v svetu po proizvodnji in izvozu kakavovih zrn. Predstavlja kar tretjino vsega kakava proizvedenega v svetu. Veliko možnosti je, da se je pot vaše čokolade začela prav na Slonokoščeni obali ...

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • gogi3 10:47 26.marec 2016.

    Žal, v današnjih čokoladah ni glavna sestavina kakav, ampak sladkor.