Konec nezdravega premikanja ure?

Foto: Profimedia ura
Večkrat smo pisali o tem, da premikanje kazalcev na poletni ali zimski čas škodi tudi zdravju. Morda se obetajo spremembe, vi pa imate za svoj glas le še nekaj dni časa.
Oglej si celoten članek

Estonija je za odpravo prestavljanja ure dvakrat letno, je razvidno iz današnjega sklepa vlade v Tallinnu. S potrditvijo skladnega poročila estonskega ministrstva za gospodarstvo in komunikacije je tako estonska vlada prispevala k razpravi v Evropski uniji, kjer trenutno še vedno poteka posvetovanje o ureditvi poletnega časa.

Evropska komisija preverja Slab odziv Slovencev na anketo o premikanju ure

Ali bo Estonija ostala na poletnem ali zimskem času, se zaenkrat še niso odločili. Trenutno namreč še primanjkuje raziskav in podatkov, da bi se lahko oblikovalo stališče, navaja gospodarsko ministrico Kadri Simson nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska komisija je julija začela javno posvetovanje o ureditvi poletnega časa. Okoli 500 milijonov državljanov EU lahko še do 16. avgusta izpolni spletni vprašalnik, v katerem izrazijo svoje mnenje o premikanju ure dvakrat letno.

Komisija bo predvidoma jeseni pridobila analize posvetovalnega vprašalnika, po obravnavi pa bodo to posredovali Evropskemu svetu in Evropskemu parlamentu. Možne so tri rešitve - da vse države članice bodisi ukinejo oz. obdržijo poletni čas, da se vsaka država članica sama na isti dan odloči, kateri čas bi raje imela ter da se ne naredi nič.

Vprašalnik je dostopen na spletni strani https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=SL

Slabo za zdravje

Zadnje znanstvene študije so pokazale, da premik ure naprej posledično prinaša večje števila srčnih napadov in kapi, več je prometnih nesreč, delovna učinkovitost v zadnjih dneh meseca marca se zmanjša.

V nedavno objavljenem članku v eni od ameriških psiholoških znanstvenih revij navajajo, da dan po prehodu na poletni čas, ameriški zvezni sodniki določajo v povprečju za pet odstotkov daljše zaporne kazni. Več srčnih napadov Že majhna motnja običajnih vzorcev spanja lahko pri človeku povzroči pomembne posledice, opozarjajo znanstveniki: "Naša študija kaže, da imajo lahko nenadne, tudi majhne spremembe v spanja zelo škodljiv učinek," je dejal Amneet Sandhu z Univerze v Koloradu. Njegova raziskava po bolnišnicah je pokazala na 25-odstotni skok števila srčnih napadov na prvi dan po začetku prehoda na poletni čas, to je na ponedeljek.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:22 9. Avgust 2018.

    Zopet mojstrstvo pri zapisu naslova prispevka. Človek nehote odpre vsebino, ker ga pač zanima, pa izpade butl. Odlično.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.