Slovenija
3740 ogledov

Slab odziv Slovencev na anketo o premikanju ure

ura polnoč
Na Evropski komisiji želijo pridobiti mnenje čim več evropskih državljanov, ali je še smiselno premikati urne kazalce dvakrat na leto.

Anketo Evropske komisije glede premikati urnih kazalcev na poletni in zimski čas, je doslej izpolnilo okoli 1,2 milijona ljudi. Evropska komisija bo zaradi številnih zahtev državljanov, Evropskega parlamenta in nekaterih držav članic EU, preučila sedanjo ureditev in odločila, ali jo je treba spremeniti.

Posvetovanje z državljani se je začelo 4. julija odziv pa je bil tako nepričakovan, da je v prvih dneh zaradi težav s strežnikom, spletna stran ni bila dosegljiva. Na dan rekordnega obiska je anketo s petimi vprašanji izpolnilo 220.000 ljudi.

Največ odzivov je doslej prišlo iz Nemčije in Španije. Odziv Slovencev je slab, zato evropska komisarka Violeta Bulc poziva naj svoje mnenje povedo tudi oni.

 

Učinek na prihranke energije je zanemarljiv

Po zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. Večina držav članic EU ima tako dolgo tradicijo premikanja ure, ki sega vse do prve in druge svetovne vojne in naftne krize v 70. letih prejšnjega stoletja. Za premik na poletni čas so se države takrat odločile predvsem zaradi prihranka energije in razlogov, kot je varnosti v cestnem prometu, večje možnosti za prostočasne dejavnosti zaradi daljšega dneva.

Ureditev poletnega časa na ravni EU velja od leta 1980. Poletni čas v vseh državah članicah začne na zadnjo nedeljo v marcu in konča na zadnjo nedeljo v oktobru. EU je želela z evropskimi pravili poenotiti različne nacionalne časovne ureditve in zagotoviti enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu.

 

Na Evropski komisiji ugotavljajo, da ni neusklajeno izvajanje časovnih sprememb med državami članicami lahko negativno vplivalo na notranji trg zaradi višjih stroškov za čezmejno trgovino, nevšečnosti v prometu, komunikacijah in turizmu ter na nižjo produktivnost v notranjem trgu za blago in storitve. Učinek celotnih prihrankov energije, kar je bil eden glavnih razlogov uvedbe poletnega časa pa je medtem zanemarljiv.

Države bi lahko same odločile, ali želijo poletni ali zimski čas

Anketo lahko izpolnite še do 16. avgusta, Komisija pa bo nato odzive analizirala, jih predstavila javnosti, evropskemu parlamentu in svetu EU. Komisija se bo nato odločila bodisi za ohranitev sedanje ureditve poletnega časa, bodisi za ukinitev sprememebe časa dvakrat letno za vse države članice in prepoved rednega premikanja ure. To pa ne bo vplivalo na izbiro standardnega časa, vsaka država članica bo v končni fazi sama odločala, ali bo izbrala stalni poletni ali zimski čas.

Komentarjev 3
  • kapibara1 12:46 29.julij 2018.

    Bruselj beboti . V vsakem primeru imam problem , ker sem 2 x na leto zmešan ko kura brez glave ! Bistvo bilokakih uredb za državlajne EU MORA biti v njihovo korist !!

  • Avatar MS
    MS 10:42 29.julij 2018.

    Zagrebški geofizik profesor dr. G.D. je ob uvedbi sezonskega spreminjanja časa zapisal sledeče: Edini efekt je ta, da sem prej imel erekcijo ob jutarnjem britju pred odhodom v službo, sedaj pa se mi dogaja v Tramvaju na poti v službo!

  • Tupamaros 09:26 29.julij 2018.

    Kje živite. Večina današnjih ur se nastavlja na točen čas samodejno. Pogledaš in veš koliko je ura. Vse ostalo je v glavah in vtisnjeno z butl medijih.

Sorodne novice