Zdravje > Aktualno
477 ogledov

Premik ure na poletni čas: Več srčnih napadov in prometnih nesreč

Premik ure na poletni čas Shutterstock
Že majhna motnja običajnih vzorcev spanja lahko pri človeku povzroči pomembne posledice, opozarjajo znanstveniki.

Čez dobrih deset dni bomo spet premikali uro, v nedeljo 26. marca, z druge na tretjo uro, na poletni čas.

Gre za ustaljeno prakso, ki jo poznamo v večini evropskih držav, pa tudi v Severni Ameriki, kjer so se lotili številnih raziskav o vplivih tovrstnega početja. Zagovorniki premikanja kot svoj glavni argument navajajo prihranek pri energiji. Nasprotniki, ki jih je vedno več pa opozarjajo, da premikanje negativno vpliva na biološko uro ljudi, njihovo razpoloženje in nenazadnje zdravje.

Več škode kot koristi?

Kot navaja Reuters, so zadnje znanstvene študije pokazale, da premik ure naprej posledično prinaša večje števila srčnih napadov in kapi, več je prometnih nesreč, delovna učinkovitost v zadnjih dneh meseca marca se zmanjša.

Premik ure | Avtor: Profimedias Profimedias
V nedavno objavljenem članku v eni od ameriških psiholoških znanstvenih revij navajajo, da dan po prehodu na poletni čas, ameriški zvezni sodniki določajo v povprečju za pet odstotkov daljše zaporne kazni. 

Več srčnih napadov

Že majhna motnja običajnih vzorcev spanja lahko pri človeku povzroči pomembne posledice, opozarjajo znanstveniki: "Naša študija kaže, da imajo lahko nenadne, tudi majhne spremembe v spanja zelo škodljiv učinek," je dejal Amneet Sandhu z Univerze v Koloradu. Njegova raziskava po bolnišnicah je pokazala na 25-odstotni skok števila srčnih napadov na prvi dan po začetku prehoda na poletni čas, to je na ponedeljek.

Letos do 29. oktobra 

Poletni čas, ki je letos potekal do 29. oktobra, so sprejeli med drugo svetovno vojno, zaradi varčevanje z elektriko. Daljši dan namreč pomeni manj denarja za umetno razsvetljavo.  

Vsako leto marca in oktobra se na družabnih omrežjih pojavijo številne razprave o smiselnosti premikanja ure. Posebej aktivni so v ZDA, zadnja leta pa tudi Evropi, kjer je premikanje ure med najbolj aktualnimi temami in pobudami državljanov na spletni strani Evropskega parlamenta.

Aktualna tema Evropejcev

"Državljani se redno obračajo na parlament v zvezi s prestavljanjem ure s poletnega na zimski čas in obratno. Nekateri poletno ureditev podpirajo, drugi parlament pozivajo, naj pomaga ukiniti to prakso," piše na spletni strani Evropskega parlamenta, med pobudami evropskih državljanov, kjer je prav premik ure med tremi aktualnimi temami, ki so v lanskem letu najbolj pritegnile pozornost.

V Evropskem parlamentu so ob tem pojasnili, da so države EU  leta 2007 izdelale poročilo o vplivu določb o poletnem času na delovanje določenih sektorjev. Po preučitvi poročil držav članic je Evropska komisija sprejela zaključek, da je sedanja ureditev poletnega časa še vedno primerna. Nobena članica namreč ni izrazila želje po ukinitvi ali spremembi poletnega časa.


dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:14 17.marec 2017.

    Jst sm vsakič po premikanju ure še 4 mesece totalno zmedena. Pa nisem edina. Aja spet "korist družbe" PRED koristjo posameznika... Se pravi lahko posameznik crkne ampak potem ko posameznikov zmanjka, družbe ni več. Tako so razmišljali med 2. sv ...prikaži več vojno - fašisti seveda.

  • brencl47 09:30 16.marec 2017.

    Znova neke "znanstvene " študije! Me prav zanima, kaj bi naqšli nasprotniki podaljšanja delovnega časa usklajenega s sončno uro? Premikanje ure je pač enotna uskladitev s sončno uro oz. podaljšanjem dneva.

  • izRODEk 00:04 16.marec 2017.

    To je ta gnila in smrdljiva EU. Vsi vemo, da je ukrep bebav, nesmiseln, a ga še vedno imamo. Ker govna smrdljiva, ki o naših usodah odločajo, zjutraj ne rabijo vstati. Če že, jih na delo pripelje šofer, tam ...prikaži več pa itak snifajo koko in žrejo kaviar.Predvsem pa, kaj je hujšega, da bi tem drekačem privoščil smrt ali jim celo grozil. Ker oni lahko vse, ti pa ne smeš nič.Narod, kdaj vam bo končno kapnilo, da je potrebno zaorat?!