Slovenija
10230 ogledov

O premikanju ure lahko odločite tudi vi

Premik ure Profimedias
Boste glasovali za spremembo?

Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o ureditvi poletnega časa. Državljani EU lahko lahko do 16. avgusta izpolnijo spletni vprašalnik, v katerem lahko izrazijo svoje mnenje o premikanju ure dvakrat letno, so danes sporočili v Bruslju.

Posvetovanje je del nedavno začete ocene direktive EU o poletnem času, s katero želi Evropska komisija ugotoviti, ali bi bilo treba pravila o spreminjanju ure na poletni in zimski čas spremeniti. Oceno direktive je z resolucijo o poletnem času februarja letos zahteval Evropski parlament, ki je od komisije zahteval tudi pripravo sprememb, če bodo potrebne.

Premikamo dvakrat letno

Po zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. Večina držav članic EU ima dolgo tradicijo premikanja ure, ki sega do prve in druge svetovne vojne ali naftne krize v 70. letih prejšnjega stoletja. Za premik na poletni čas so se države takrat odločile predvsem zaradi prihranka energije in drugih razlogov, denimo varnosti v cestnem prometu ali večjih možnosti za prostočasne dejavnosti zaradi daljšega dneva, so sporočili v Bruslju.

Ureditev poletnega časa na ravni EU velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove.

Negativni vplivi na zdravje

V preteklih letih so z več študijami preučevali učinek ureditve poletnega časa v EU na področju notranjega trga, energije, zdravja, varnosti v cestnem prometu in kmetijstvu. Komisija redno prejema odzive državljanov, ki pogosto navajajo negativne vplive na zdravje zaradi spremembe časa. Vendar nekateri pozivajo k ohranitvi ureditve, saj naj bi ta imela pozitivne učinke.

Kot so še navedli v Bruslju, bodo po posvetovanju preučili zlasti dve možnosti, in sicer ohranitev sedanje ureditve in prekinitev spreminjanja časa, pri čemer bi se države same odločile za stalni poletni ali zimski čas.

Zainteresirani lahko spletni vprašalnik, ki je na voljo v vseh uradnih jezikih EU, izpolnijo do 16. avgusta. Vprašalnik v slovenskem jeziku je dostopen na naslednji povezavi.

Bralka nas je opozorila, da povezava najverjetneje zaradi tehničnih težav na strežniku EU ne deluje. 

Komentarjev 6
 • Avatar strauski
  strauski 10:24 08.julij 2018.

  in to ti napiše ko klikneš link Service Unavailable The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

 • Lovebites 01:43 07.julij 2018.

  @smejka,vsak normalen medij ima svoje lektorje,to ni naloga bralcev.Rubrika 'sporocite napako'je zgresena,podpira lenobo in analfabete na zurnalu.Tudi ce javis napako,so ignorantski in lenuhi in napake ne popravijo.Ce ze,zelo redko in to mogoce pa dveh dneh,ko se koncno nekdo zbudi.In tile ...prikaži več analfabeti se grejo nek profi medij?Ne ga srat no. Kar se pa ure tice,kretenizem,da jo je treba prestavljat.

 • Avatar Salmalinna
  Salmalinna 22:06 06.julij 2018.

  Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com