Slovenija
398 ogledov

Premik ure: "Verjemite, da koristi in varčevanja od tega ni"

Premik ure Profimedias
Premikanje ure med najbolj aktualnimi temami Evropejcev. Hrvati za ukinitev.

Raziskavo o premiku ure so nedavno nazaj izvedli na Hrvaškem, kjer je 85 odstotkov vprašanih (1500) odgovorilo, da bi njihova država morala ukiniti tovrstno prakso. 

68 odstotkov vseh anketiranih je pri tem odgovorilo, da sprememba časa vpliva na zdravje ljudi in živali, kar 73 odstotkov pa je ob tem potrdilo, da premikanje kazacev vpliva na njihovo počutje; z zdravstenimi težavami pa se zaradi tega ubada več kot polovica vprašanih Hrvatov iz različnih skupin prebivalstva, od otrok do starejših, navaja Večernji list.

Vprašanja, zakaj še sploh premikamo urine kazalce, se pojavljajo tudi v Sloveniji. Na spletni strani predlagam.vladi. si lahko zasledmo zahtevo po ukinitvi te prakse in seveda komentarje pod njo: "Stres za organizem, vpliva na bioritem, verjemite, da koristi in varčevanja od tega ni," piše v naslovu pobude po ukinitvi.

Premikanje ure med najbolj aktualnimi temami Evropejcev

Kot kaže nekaj podobnega menijo tudi mnogi prebivalci drugih evropskih držav, ki tako kot mi, sledijo enotni evropski ureditvi poletnega časa.

"Državljani se redno obračajo na Parlament v zvezi s prestavljanjem ure s poletnega na zimski čas in obratno. Nekateri poletno ureditev podpirajo, drugi Parlament pozivajo, naj pomaga ukiniti to prakso," piše na spletni strani Evropskega parlamenta, med pobudami evropskih državljanov, kjer je prav premik ure med tremi aktualnimi temami, ki so v tem letu najbolj pritegnile pozornost.

V Evropskem parlamentu so ob tem pojasnili, da so države EU  leta 2007 izdelale poročilo o vplivu določb o poletnem času na delovanje določenih sektorjev. Po preučitvi poročil držav članic je Evropska komisija sprejela zaključek, da je sedanja ureditev poletnega časa še vedno primerna. Nobena članica namreč ni izrazila želje po ukinitvi ali spremembi poletnega čas

Enotna ureditev pomembna predvsem za gospodarstvo

Slovenija obdobje poletnega časa pozna že iz Jugoslavije, zaradi naftne krize so ga uvedli leta 1983, kot država Slovenija pa smo ga določili leta 2006.

 "Slovenija pri premiku ure sledi direktivi Evropskega parlamenta in Sveta o ureditvi poletnega časa, ki je bila v slovenski pravni red prenešena z vladno Uredbo o določitvi obdobja poletnega časa. Tako se ura pomakne naprej, zadnjo nedeljo v marcu (ob 1:00 UTC) in zopet za eno uro nazaj, zadnjo nedeljo v oktobru (ob 1:00 UTC)," so nam sporočili z ministrstva za gospospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so še dodali, da je glavni namen ureditve varčevanje z energijo: "Enotna ureditev je pomembna za pravilno delovanje nekaterih sektorjev (transporta, komunikacij in drugih industrijskih sektorjev)," so nam pojasnili na ministrstvu. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • marialorca 18:23 30.oktober 2016.

    Nas je mama naučila, da ni potrebno PREMIKATII URO; je dovolj, da se mali kazalec na uri premakne za 30 kotnih stopinj.

  • Bizgec 01:34 30.oktober 2016.

    Pravilen? Zakaj? Čas smo si izmislili ljudje (vsaj delitev dneva na 24 ur, itd.), zato je čisto vseeno kako si postavimo polnoč. Če bi bil zimski čas celo leto, bi imeli sredi poletja sončni vzhod ob 4h, zahod pa ob ...prikaži več 20h, kar ni blazno uporabno. Pozimi pa tako ali tako ni škode - ko greš na delo in ko prideš domov je še oz. že tema.

  • Avatar Leon
    Leon 19:44 29.oktober 2016.

    Premik ure je nastal v premaknjenih glavah evropskih birokratov ,ki iz dolgega časa niso imeli kaj počet ! Podobno kot naša zdravstvena reforma ,pa kadilski zakon......skratka "nekaj počnejo,da opravičijo prisotnost " !