Poslanci: Konec prostih spisov staršev, ki nočejo cepiti svojih otrok

Foto: profimedia
Foto: profimedia
Poslanci SMC na predlog vlade umaknili svoj ključni predlog o obveznem cepljenju zdravstvenega kadra. Predlog, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne vrtce, pa je po mnenju vlade ustrezen. "To menimo zato, ker so na primer ošpice tiste, ki pomenijo večje javno zdravstveno tveganje.Tisti, ki ne cepijo svojega otroka proti na primer tetanusu, ogrožajo samo svojega otroka, pri ošpicah je drugače," je pojasnila državna sekretarka.
Oglej si celoten članek

Odbor za zdravstvo je razpravljal o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, pod katerim se je podpisalo 38 poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC). Med ključnimi predlaganimi rešitvami je seveda tudi ta, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javno financirane vrtce.

"Imamo težave, ki jih pred leti še sploh nismo poznali, nekateri starši odklanjajo cepljenje otrok zaradi drugačnih prepričanj, ki nastajajo na osnovi tolmačenj nekaterih novic, in zapisov na svetovnem spletu, ki jih širijo nekateri nepodkovani in anonimni komentatorji. Ti seveda zaradi anonimnosti v škodo, ki jo povzročajo javnemu zdravju, ne bodo odgovarjali. Obstajajo gibanja, ki odvračajo starše od cepljenja in jim ponujajo alternativne načine vzpostavljanja imunosti. V reviji Vaccine je študija ugotovila, da več kot polovico vseh napačnih informacij financirata zgolj dve organizaciji, za katerima stojijo dobro znani aktivisti proti cepljenju," je uvodoma opozoril prvopodpisani poslanec. 

Predlog Koalicijski poslanci: Za to skupino ljudi nujno obvezno cepljenje proti gripi

Podobno rešitev sicer s predlogom novega zakona o nalezljivih bolezni predlaga vlada. "Cepiva, ki jih imamo v Sloveniji so varna, koronavirus nas opozarja, da je cepljenje dobilo še bolj pomembno vlogo," je dodala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, Tina Bregant.

Po njenem je omejitev vključitve v vrtce le tistim otrokom, ki niso bili cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam sorazmeren in zadosten ukrep. "To menimo zato, ker so na primer ošpice tiste, ki pomenijo večje javno zdravstveno tveganje.Tisti, ki ne cepijo svojega otroka proti tetanusu, ogrožajo samo svojega otroka, pri ošpicah je drugače," je pojasnila.

Cepljenje Kaznovali bodo tiste, ki odsvetujejo cepljenje

Tragična zgodba medicinske sestre ob izbruhu ošpic

Vlada se še strinja, da bi morali obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskemu kašlju, hepatitisu B, opraviti tudi kandidati za vpis v šole in fakultete, ki se usposabljajo in izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialnovarstvenih zavodih. "S tem ščitimo dijake in študente, vsi se spomnimo tragične zgodbe medicinske sestre ob izbruhu ošpic," je dodala državna sekretarka Bregantova. 

Konec prostim spisom staršev

S tretjo novostjo se bolj natančno določa vsebina predloga za opustitev cepljenja. To pomeni, da bi morali starši na komisijo priložiti ustrezno zdravstveno dokumentacijo, iz katere je jasno razviden razlog za opustitev cepljenja. Po besedah predlagatelja je namreč komisija ministrstva za zdravje, ki obravnava predloge za opustitev cepljenja, zasuta z nepopolnimi in neustreznimi vlogami staršev, ki za svojega otroka vložijo predlog za opustitev cepljenja "Hočemo narediti konec prostim spisem staršev, kateri zaradi količine svojih vlog paralizirajo delo komisije in zlorabljajo ta čas, da celotno populacijo izpostavijo nenormalnemu zdravstvenemu tveganju. Torej, vlogi mora biti priložen izvid ustreznega specialista ali odpustnica iz bolnišnice." 

Za ilustracijo, leta 2013 je na ministrstvo za zdravje prišlo 348 vlog za opustitev cepljenja, leta 2017 pa že 1214. V tem letu jih je bilo le 55 podanih s strani pediatrov, leto kasneje pa še manj – le še 11. 

"Nekomu v koaliciji ni ustrezalo, da gre ukrep naprej"

Največ razprave pa je vendarle sprožila odločitev koalicijskega SMC-ja, da umakne predlog za obvezno cepljenje proti sezonski gripi za zaposlene v javni zdravstveni mreži ali v javnih socialnovarstvenih zavodih, kjer se zadržujejo ranljive skupine. Po oceni vlade je namreč predlog za obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev prekomeren ukrep. Zaradi takšne odločitve je bil še posebej oster poslanec LMŠ Jani Moderndorfer, ki je še kot poslanec SMC-ja, na začetku leta in pod prejšnjo vlado, predlagal zakonske sprembe okoli obveznega cepljenja pri nas. "Nekomu v koaliciji ni ustrezalo, da ta ukrep gre naprej," je dejal danes.

Razočaran nad stroko in poslanci

Kot je poudaril, je razočaran nad stroko, ministrstvom in koalicijo, da se strinjajo z umikom določbe o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev in delavcev v socialnovarstvenih zavodih proti sezonski gripi, "pri čemer ne ponudijo strokovnega razloga, ampak govorijo le prekomernosti ukrepa". Dodal je, da bi se morali vprašati, kakšno sporočilo s tem dajejo staršem, ki so skeptični do cepljenja otrok ali imajo celo odklonilno stališče. "Kje pa so največja žarišča, če ne v javno zdravstvenih zavodih? Kdo so bili največji prenašalci, seveda ne nalašč? Pri nas pa je to prekomeren okrep. Če je to tako, ste odprli Pandorino skrinjico vsem staršem, ki se zdaj upirajo, da ne bodo cepili svojih otrok. Mi danes v tem zakonu urejamo, da tem staršem rečemo; dovolj je, če ne poskrbite za svoje otroke, bopa družba poskrbela za to. Ampak po drugi strani smo jim dali sporočilo, da je to prekomeren ukrep? Za odrasle to ne velja, za otroke pa. Prekomernost v tem primeru ni pravo opravičilo," je dodal. 

Rajić je v odgovoru Möderndorferju znova opozoril, da so sledili stališču stroke. "Moje osebno stališče pa je, da je zdravstveni delavec, ki se ne cepi, kot voznik šolskega avtobusa, ki je slaboviden, pa ne želi nositi očal," je dodal Rajić.

Dejan Židan (SD) je pozval vlado, naj do odločanja na plenarnem zasedanju pripravi akcijski načrt komunikacije med stroko in javnostjo, ki bo okrepila zaupanje v cepljenje in prispevala k večji precepljenosti. Za boljšo obveščenost javnosti o varnosti in učinkovitosti cepljenja sta se zavzela tudi Iva Dimic (NSi) in Željko Cigler (Levica).

Pediatri: Leta smo prejemali grožnje

Svoje menje so podali tudi pediatri, ki so zadovoljni z zakononom, čeprav ob tem opozarjajo na previdnost in na objavljanje pravočasnih informacij o kontraindikacijah cepljenj. "Pediatri smo vrsto let prejemali številne grožnje staršev, ki so izsiljevali opustitve cepljenja in smo zato zelo veseli, da do zdaj ne bo več treba pisati prijav," je dodala pediatrinja Jasna Čuk Rupnik, ki v zadnjem letu opaža, da se je stanje  s precepljenostjo pri nas vendarle začelo izboljševati. 

Potrebujemo motivacijske prijeme za te skupine

Dr. Jernej Dolinšek iz UKC Maribor je dejal, da pediatri vsekakor podpirajo vsako pobudo, ki bo povečala stopnjo precepljenosti in upa, da bo zakonodaja sprejeta. "Skrbi pa nas, da negativno usmerjena zakonodaja lahko pripelje do še večjega "revolta" nekaterih staršev. Ti se potem še bolj organizirajo v falange, ki jih pediatri še kako poznamo. Vsemu nasprotujejo in še včasih na fanatičen način v družbo kličejo še druge starše," je dodal predstavnik klinike za pediatrijo na UKC Maribor.

Po njegovem bi morali po sprejetju zakonodaje najti motivacijske prijeme za te skupine. "Za te žepe, ki bodo nastali in so posebni, lahko pričakujemo, da se bodo verjetno združevali v neke privatne vrtce. Potem bodo prišli v šolo in v bolnišnice necepljeni, kar je za nas v bolnišnicah lahko velik problem, kar jih je potem treba izolirat, starši zahtevajo popolno izolacijo. Pri nas se dogaja, da prihajajo otroci in po tem se sočami s težavam," je dodal pediater.  

Spodbudili nasprotnike cepljenja

Sprememba zakona je seveda dodatno spodbudila nasprotnike obveznega cepljenja. Stranka Za zdravo družbo je že v začetku leta v parlamentarno proceduro vložila predlog novele o nalezljivih boleznih, s katero so želeli ukinili obvezno cepljenje in ga nadomestiti s prostovoljnim. Ta njihov predlog v DZ ni dobil zadostne podpore in ga je DZ dokončno zavrnil na junijskem glasovanju.

Drugi poskus zunajparlamentarne stranke Za zdravo družbo pa je zahteva, ki so jo  25. avgusta naslovili na predsednika DZ. Gre za zahtevo za zbiranje podpisov za vložitev novega predloga novele zakona o zdravilih v parlamentarno proceduro. Z njo želijo zaostriti pogoje, po katerih se lahko cepivo uvrsti v program obveznega cepljenja. Podpise volivcev, potrebujejo jih 5000, zbirajo do 30. oktobra.  Zanimivo, da zahteva prihaja ravno v letu izbruha epidemije novega koronavirusa, ko je svet v velikem pričakovanju zdravila ali cepiva proti tej virusni bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 13:24 11. September 2020.

    Strah je 'hudič' razžira od znotraj, v paniki se drugače odzivamo. Žal ni strokovnjaka,ki je na strani staršev. Kdo je …

  • 12:53 11. September 2020.

    Nobene "tragične zgodbe medicinske sestre" ni, nehajte zavajat! Ta medicinska sestra je imela pozitiven test nosečnosti, pri 6 TEDNIH nosečnosti …

  • 10:28 11. September 2020.

    V čem je zdaj problem? Delajo iz muhe slona, necepljeni otroci zdaj predstavljajo nevarnost ker trenutno celi svet živi v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.