Zdravje > Otrok
6082 ogledov

Koalicijski poslanci: Za to skupino ljudi nujno obvezno cepljenje proti gripi

Cepljenje
Iz koalicije novi zakonski predlog za obvezno cepljenje.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC) je v DZ vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, v katerem predlagajo, da bi bilo obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, vključno s cepljenjem proti sezonski gripi. Predlagajo tudi, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javnofinancirane vrtce.

Po predlogu zakona, pod katerega se je podpisalo 38 poslancev,  bi morali zaposleni v javni zdravstveni mreži ali javnih socialno-varstvenih zavodih biti cepljeni proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju, hepatitisu B, sicer ne bi smeli opravljati dela z bolniki. Izjeme bi bile v primeru, če za opustitev cepljenja obstajajo utemeljeni medicinski razlogi.

Prav tako bi morali redno opravljati cepljenje proti sezonski gripi. Stroške cepljenja bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Necepljeni otroci ne bi smeli v vrtec

Predlagajo tudi, da se bi zavrnila vključitev necepljenega otroka v javni ali javnofinancirani vrtec, če za opustitev cepljenja ne bi obstajalo utemeljeni medicinski razlogi. O teh utemeljenih medicinskih razlogih bi morala obstajati odločba.

Obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju, hepatitisu B bi morali opraviti tudi kandidati za vpis v šole in fakultete, ki usposabljajo in izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialno-varstvenih zavodih. Če tega cepljenja ne bi opravili, pri čemer ne bi imeli odločbe o medicinski utemeljenosti opustitve cepljenja, se ne bi mogli vpisati v šole oz. fakultete.

Za pravne osebe, ki bi kršile te določbe - torej javni zdravstveni zavodi, socialno-varstveni zavodi, vrtci, šole in fakultete - predlagajo globo od 400 do 40.000 evrov.

Predlagajo, da DZ novelo obravnava po skrajšanem postopku.

Pod predlog novele se je podpisalo 38 poslancev iz koalicijskih SMC, SDS in DeSUS. Iz DeSUS svojega glasu ni prispeval Robert Polnar.

Komentarjev 13
 • Avatar Silsiolla
  Silsiolla 00:45 09.junij 2020.

  Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

 • JONIJONI 23:48 08.junij 2020.

  Zakaj bi bilo obvezno nekaj kar ni dokazano, da deluje. Tu so veliki interesi v ozadju!!!

 • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 22:50 08.junij 2020.

  beovićka, kaco, jajo, pajo, crack in ostali naj sami sebe cepijo z gatnikovim nanotech zvarkom.