Lani zdravili dva bolnika

Foto: UKC Ljubljana Čemaž Foto: UKC Ljubljana Šmarnica Foto: UKC Ljubljana Čmerika Foto: UKC Ljubljana Jesenski podlesek
Obdobje nabiranja čemaža, s katerim lahko pripravimo več okusnih jedi, se je začelo. A paziti moramo, da ga ne zamenjamo z nevarnim jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico.
Oglej si celoten članek

S prihodom pomladi so ljudje pričeli nabirati čemaž oz. medvedov luk (Allium ursinum L.), ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere lahko pripravimo solato, juhe in razne namaze.

V letu 2015 so v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili dva bolnika zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom. "Oba sta mislila, da sta nabrala čemaž," pojasnjuje docent Miran Brvar, vodja Centra za zastrupitve pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

20 bolnikov je imelo prebavne težave

Poleg tega so letu 2015 v sklopu 24-urne toksikološke službe prejeli 17 klicev zdravnikov iz cele Slovenije, ki so obravnavali 20 bolnikov zaradi prebavnih težav po obroku »čemaža«. "Žal ne vemo, koliko jih je v resnici zaužilo jesenski podlesek," pojasnjuje Brvar.

Nihče od obravnavanih bolnikov v lanskem letu ni umrl, sta pa v obdobju 2000 do 2014, ko so na Centru za zastrupitve imeli 22 zastrupitev z jesenskim podleskom, umrla dva bolnika. "Vsi so ga zamenjali s čemažem," pojasnjuje Brvar. Od leta 2000 do 2015 so uspešno zdravili še deset bolnikov, ki so čemaž zamenjali z belo čmeriko.

Kako poteka zastrupitev

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. "Dve do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava," pojasnjuje Brvar. "24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po 4 do 5 dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje."

Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

Rastlino vzamemo s sabo na urgenco

"V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico," poudarja Brvar. "Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali."

Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na spletni strani www.ktf.si.

irma.hus@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.