Zdravje > Prehrana
69 ogledov

Lani zdravili dva bolnika

razno 28.03.1.4 cemaz, foto: nn
1/4
nn
Obdobje nabiranja čemaža, s katerim lahko pripravimo več okusnih jedi, se je začelo. A paziti moramo, da ga ne zamenjamo z nevarnim jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico.

S prihodom pomladi so ljudje pričeli nabirati čemaž oz. medvedov luk (Allium ursinum L.), ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere lahko pripravimo solato, juhe in razne namaze.

V letu 2015 so v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili dva bolnika zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom. "Oba sta mislila, da sta nabrala čemaž," pojasnjuje docent Miran Brvar, vodja Centra za zastrupitve pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

20 bolnikov je imelo prebavne težave

Poleg tega so letu 2015 v sklopu 24-urne toksikološke službe prejeli 17 klicev zdravnikov iz cele Slovenije, ki so obravnavali 20 bolnikov zaradi prebavnih težav po obroku »čemaža«. "Žal ne vemo, koliko jih je v resnici zaužilo jesenski podlesek," pojasnjuje Brvar.

Nihče od obravnavanih bolnikov v lanskem letu ni umrl, sta pa v obdobju 2000 do 2014, ko so na Centru za zastrupitve imeli 22 zastrupitev z jesenskim podleskom, umrla dva bolnika. "Vsi so ga zamenjali s čemažem," pojasnjuje Brvar. Od leta 2000 do 2015 so uspešno zdravili še deset bolnikov, ki so čemaž zamenjali z belo čmeriko.

Kako poteka zastrupitev

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. "Dve do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava," pojasnjuje Brvar. "24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po 4 do 5 dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje."

Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

Rastlino vzamemo s sabo na urgenco

"V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico," poudarja Brvar. "Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali."

Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na spletni strani www.ktf.si.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.