Leto se še ni prav začelo, pa že nove okužbe

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Od leta 2010 naprej so se pojavljali posamični primeri, največ leta 2014, ki jih je bilo potrjenih 52. Lani so jih zabeležili 48, letos, do 9. januarja, pa že štirje.
Oglej si celoten članek

Tudi v začetku letošnjega leta smo v Sloveniji  zabeležili nove primere ošpic, gre za štiri odrasle osebe, vsi primeri pa so predvidoma povezani z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel v novembru 2019, so dopoldne sporočili za Nacionalnega inšituta za javno zdravje. Skupno je NIJZ v letu 2019 zabeležil 48 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih, kar je največji izbruh po letu 2014.

Letos že trije primeri

V zadnjih desetletjih je bila pojavnost ošpic v Sloveniji zelo nizka, od leta 2000 do 2009 pa ni bil zabeležen noben primer. Od leta 2010 naprej so se pojavljali posamični primeri ošpic, največ leta 2014, ki je bilo potrjenih 52 primerov. Lani so jih zabeležili 48, letos, do 9. januarja pa že tri. 

Lani dva izbruha

V lanskem novembru in decembru so na NIJZ obravnavali dva, predvidoma nepovezana izbruha ošpic v kranjski in ljubljanski regiji. 

  • Prvi primer je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb, od enega sekundarnega primera še na 13 oseb, od terciarnih primerov pa predvidoma še na tri osebe. V dveh primerih gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.
  • V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe iz ljubljanske regije. Poleg dveh izbruhov sta bila zabeležena še dva posamična primera ošpic, za katera ni znan vir okužbe.

Pretresljiva objava "Imam ošpice, bil sem z otrokom in nosečnicami"

Skupaj je NIJZ v letu 2019 tako zabeležil 48 primerov ošpic. Med prijavljenimi primeri je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Pet bolnikov je starih med 15 in 24 let, ostali so odrasli pa med 25 in 54 let.

Foto: Profimedia Ošpice Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, pojasnjujejo na NIJZ.

Ošpice se prenašajo tudi po zraku

Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Znaki bolezni se lahko začnejo kazati od petega do 21. dneva po izpostavljenosti virusu. Virus ošpic je zelo nalezljiv in ostane v zraku še dve uri po tistem, ko je bila oseba v prostoru.

Komu zaupati? Testiranje za ošpice: dva testa, dve ceni

Deset let jih ni bilo, nato pa..

Po desetih letih odsotnosti so se ošpice spet pojavile v letu 2010, prijavljeni so bili trije primeri (en vnesen - tujec, od katerega sta se nalezla dva slovenska državljana), šlo je za prenos v bolnišničnem okolju.

V letu 2011 je bilo prijavljenih 22 primerov, od tega šest vnesenih, v letu 2012 pa dva primera ošpic pri slovenskih državljanih, obakrat je bila bolezen vnesena iz tujine. Tudi v letu 2013 je bil prijavljen le en vnesen primer, v letu 2014 pa kar 52 primerov, od tega naj bi bila večina, 44 primerov, povezanih z izbruhom na mednarodni razstavi psov.

prišle iz tujine Ošpice k nam prišle iz tujine

V letu 2015 je bilo prijavljenih 18 zbolelih z ošpicami, večinoma je šlo za primere, povezane z vnosom iz BiH (sedem), v dveh primerih je šlo za vnos iz Avstrije, v ostalih primerih pa niso našli vira okužbe. V letu 2016 je bil zabeležen le en vnesen primer ošpic, v letu 2017 pa osem primerov, od tega dva vnesena iz tujine, ostali pa povezani s prvim vnesenim primerom.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:38 9. Januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.