Zdravje
14461 ogledov

"Imam ošpice, bil sem z otrokom in nosečnicami"

Ošpice
"Imam ošpice in ležim v izolaciji. Imam otroka, ki je star deset mesecev in še ni bil cepljen."

Hrvaški zdravnik Pero Markunović, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici Dubrovnik, je na Facebooku objavil poziv staršem, naj cepijo svoje otroke, potem ko se je sam okužil in pristal v izolaciji. 

"Drage mame in očetje, sem zdravnik v SB Dubrovnik," je zapisal na svojem Facebook profilu. "Trenutno z ošpicami ležim v izolaciji, imam otroka, ki je star deset mesecev in še ni bil cepljen, ker po cepilnem koledarju še ni dovolj star."

Pojasnjuje, da se je okužil med dežurstvom, četudi je bil sam cepljen in želi s pismom opozoriti na problem neprecepljenosti v Dubrovniku in celotni Hrvaški. 

Ošpice Nalezljive bolezni Zdravje Po moškem in dojenčku še tretji primer ošpic

Ker je bil cepljen, je bil prepričan, da ne more biti okužen, zato se je nemoteno gibal in bil v kontaktu z malimi otroci, ki so bili stari komaj dva meseca, bolniki v bolnišnici in celo nosečnicami. Prav tako je bil v kontaktu s svojim deset mesecev starim otrokom. 

"Tvegali so okužbo, ker niso cepili svojih otrok in ker mene ni zaščitila kolektivna imunost," je zapisal v svoji objavi. "Vem, da vas je veliko prepričanih, da lahko cepivo povzroča avtizem, a tega nihče na svetu še ni uspel dokazati."

Ljudi sprašuje, ali zaradi svoje nezaupljivosti, kakršno gojijo do cepiv, ne bodo zaupali zdravnikom tudi, ko bodo doživeli kap ali zboleli za rakom. 

"Boste isto trdili, da imunoterapija povzroča redke bolezni ali da je aspirin kriv za slepoto," sprašuje Markunović. "Bog ne daj, ampak, če vam otrok zboli za levkemijo, ali ga ne boste zdravili s kemoterapijo?"

Na morebitne očitke, da ošpice niso smrtonosna bolezen, kot je levkemija, opozarja, da je smrtnost pri otrocih, bolnikih po transplantaciji ali na imunosupresivni terapiji pri ošpicah kar 30-odstotna. "Boste tedaj rekli otroku, mami, bratu, soprogu, ki je ostal brez svojega ljubljenega, da bi raje ošpice kot avtizem," zaključuje v svojem zapisu. "Širijo se po zraku."

Ošpice so ena najbolj nalezljivih bolezni

Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. Virus se prenaša kapljično po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe in posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Za obolenje so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in rdečkast izpuščaj, ki se najprej pojavi za ušesi in se nato razširi po vsem telesu. Izpuščaj se pojavi po treh do sedmih dneh od začetka bolezni, traja od štiri do sedem dni in se lahko konča z luščenjem.

Potek bolezni je ponavadi težji pri dojenčkih, odraslih ljudeh in osebah z imunsko pomanjkljivostjo. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, davica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek.

Cepivo, ki ga uporabljamo v Sloveniji, je kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR).  Prvi odmerek cepiva prejmejo otroci od dopolnjenih 12 mesecev starosti do dopolnjenih 18 mesecev starosti, ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo. Otroke in odrasle, ki še niso bili cepljeni proti ošpicam, cepijo z dvema odmerkoma cepiva v presledku enega meseca.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Leta 1968 je bilo cepljenje proti ošpicam priporočeno in sicer za otroke od dopolnjenih 8 mesecev do 8 let starosti, torej za rojene od leta 1960 dalje, ki še niso preboleli ošpic. Leta 1969 je cepljenje postalo obvezno in sicer za otroke od 8 mesecev do dveh let starosti, ki še niso bili cepljeni, in otroke pred sprejemom v vrtec, šolo, če še niso preboleli ošpic.

Leta 1974 je bil uveden obvezni drugi odmerek cepljenja proti ošpicam za otroke v 4. ali 5. letu starosti, ki so že bili enkrat cepljeni. Tako so osebe rojene med leti 1960 in 1968 lahko prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa praviloma dva odmerka cepiva proti ošpicam. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Vesna Dolšak 12:16 09.junij 2018.

    Kot otrok sem prebolela ošpice in sem še zdaj tukaj. Kolikor se spomnim, takrat niti ni bilo neke panike, ker so veljale ošpice pač za eno od /normalnih/ otroških bolezni, ne pa kot danes, ko strašijo folk že z vsakim prehladkom.

  • ak 08:27 08.junij 2018.

    Zgornji komentarji samo dokazujejo, da nekaterim smisel kolektivne imunosti ni jasen in ne bo jasen, pa če se ga nariše, n-krat dokaže njegovo učinkovitost in manjše tveganje hudih posledic... ne, raje se slepo verjame teorijam zarote. To je vsaj približno ...prikaži več nekako tako, kot če ne bi hotel naložiti na računalnik antivirusnega programa, ker bojda upočasnjuje sistem. *facepalm*

  • Rudman 15:19 07.junij 2018.

    Lahko se gremo kviz: Kaj storiti, ko se okuzis z ospicami? A: Takoj odnoris k zdravniku B: Ostanes doma, dokler je potrebno, da prebolis, pocivas v zatemnjeni sobi C: Gres okregat sosedovega otroka kateri ima levkemijo, ker ni bil cepljen ...prikaži več D: Noris po forumih, da se morajo vsi cepit E: Enostavno jih ignoriras in delas vse kot do sedaj F: Se gres takoj cepit, ker edino cepljenje pomaga proti ospicam