Zdravje
845 ogledov

Po moškem in dojenčku še tretji primer ošpic

Ošpice
Moški se je na urgenci okužil od bolnika z ošpicami.

V drugi polovici maja smo poročali o primeru ošpic v Mariboru. Moški, ki ni bil cepljen, se je okužil v Srbiji in je po vrnitvi domov v času, ko je bil kužen, trikrat obiskal urgenco UKC Maribor.

Za njim je zbolel dojenček, ki je bil v stiku z njim in prav tako ni bil cepljen, sedaj pa časnik Večer poroča še o tretji okužbi. Okužil se je moški, ki je bil v stiku s prvim bolnikom na urgenci.  

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Moški je že v domači oskrbi, kakor tudi dojenček, ki se je zaradi ošpic zdravil na Pediatrični kliniki. 

Preverjali 63 oseb

Časnik še poroča, da so epidemologi po novi okužbi takoj pričeli preverjati vse ljudi, s katerimi je bil v stiku. Odkrili so, da je je bilo takih 63 oseb. 

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na podlagi podatkov o cepljenosti so se potem odločali, ali jih (znova) cepijo, testirajo oziroma opazujejo. Do sedaj so imeli šest sumov na ošpice, vsi so se izkazali za negativne. 

Slovenija 07.06.10, bolnica, pacientka, termometer, bolezen, vrocina, foto: shut WHO Zdravje Ošpice: Skrb WHO zaradi hudega izbruha Evropi : 400 odstotni porast primerov, 35 ljudi je umrlo

Inkubacijska doba je mimo

Inkubacijska doba prvega primera se je sicer že iztekla, zato ne pričakujejo, da bi lahko od prvega moškega, ki je večkrat obiskal urgenco, bil okužen še kdo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Rudman 15:48 07.junij 2018.

    Lahko se gremo kviz: Kaj storiti, ko se okuzis z ospicami? A: Takoj odnoris k zdravniku B: Ostanes doma, dokler je potrebno, da prebolis, pocivas v zatemnjeni sobi C: Gres okregat sosedovega otroka kateri ima levkemijo, ker ni bil cepljen ...prikaži več D: Noris po forumih, da se morajo vsi cepit E: Enostavno jih ignoriras in delas vse kot do sedaj F: Se gres takoj cepit, ker edino cepljenje pomaga proti ospicam

  • pikijakob 12:37 07.junij 2018.

    Moški ni bil cepljen ker ne najde cepilne knjižice, ki bi mu služila kot dokaz da je bil cepljen. Spomni se pa ne, ker je bil premajhen da bi se tega spomnil. In ker ni cepilne knjižice je za zdravstvo ...prikaži več avtomatsko necepljen, tudi če je bil. V zdravstvenih kartonih pa podatkov o cepljenjih ni.

  • igorgeus 10:44 07.junij 2018.

    Neverjetna hajka proti bolezni, ki jo v življenju preboliš le enkrat, ki je bistveno manj nevarna za otroke kot za odrasle in pri kateri je smrtnost nižja od gripe.