Zdravje > Aktualno
3893 ogledov

Ošpice: Skrb WHO zaradi hudega izbruha Evropi : 400 odstotni porast primerov, 35 ljudi je umrlo

Ljudje na ulici
Petnajst držav evropske regije je lani beležilo velik izbruh. V Srbiji je umrla že peta žrtev ošpic

30-letna ženska je umrla na infekcijski kliniki v Beogradu. Po poročanju srbskih medijev 30-letnica ni bila cepljena. Umrla naj bi že pred štirimi dnevi, ko so jo v bolnišnici sprejeli zaradi pljučnice, ki se je pojavila kot posledica ošpic. 

Srbski inštitut za javno zdravje je danes objavil, da so v Srbiji  v lanskem in letošnjem letu zabeležili že 2.280 primerov ošpic. Tri žrtve te nalezljive bolezni so umrle v Beogradu, dve pa v kliničnem centru v Nišu. 

Medtem Svetovna zdravstvena organizacija WHO v današnjem sporočilu za javnost opozarja na velik izbruh ošpic v Evropi. Ta zelo nalezljiva bolezen, ki jo spremljajo vročina, prehlad in srbeči izpuščaji, je še vedno eden od glavnih vzrokov za smrt mlajših otrok. Pri nosečnicah lahko vodi v splav.

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Lani je v Evropi zbolelo 21 315 ljudi, 35 jih je umrlo. Na WHO opozarjajo, da gre za 400 odstotni porast primerov ošpic v Evropi v primerjavi z letom 2016, ko so jih zabeležili rekordno malo -  5273 primerov.

Petnajst držav evropske regije je lani beležilo velike izbruhe ošpic ( več kot 100 primerov). Najbolj ogrožene države so bile  Romunija, Italija in Ukrajina. V Sloveniji so bili v letu 2017 zabeleženi vsaj trije primeri ošpic, ki so bili sporočeni evropskemu centru za nadzor nalezljivih bolezni. Prvi primer je bil vnesen, preostali zboleli pa so bili v stiku z bolnikom, dogajalo se je v ljubljanski regiji. O dveh primerih ošpic v Sloveniji smo poročali tudi letos. 

Bolnišnica Bolezen Zdravje Okuženi ošpice trosil tudi po Izoli ošpice Otrok v bolnišnici Zdravje Ošpice tudi v Sloveniji Zdravje Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

"Več kot 20 tisoč primerov ošpic in 35 življenj, izgubljenih samo v letu 2017, je tragedija, ki je preprosto ne moremo sprejeti " je dejala  Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO za Evropo. Strokovnjakinja je  ponovno opozorila, da je pojavljanje ošpic v Evropi posledica upada precepljenosti.

Zivljenje 20.02.14, igla, dojenček  foto: shutterstock Ni bil cepljen Zdravje Zaradi ošpic umrl dveletni deček

 

 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:33 20.februar 2018.

    2/3 od tega so vodene koze ali drugi izpuščaji, k dohtarji itak ne razločijo ne enega ne drugega. Tipičen primer je recimo letos v Sloveniji. Od 6-ih ošpičarjev so ble samo ene, ostalo so ble vodene koze ali druge izpuščajne ...prikaži več bolezni. Pa še tist en primer je bil na polno cepljenem otroku - z eno dozo, ker dveh do te starosti pač ne dobiš, in je po navedbah NIJZa 98 - 99% zaščita s prvo dozo za prve 3 leta. Umre folk za pljučnico, ma neke posamezne izpuščaje in evo - imamo smrt zarad ošpic.

Sorodne novice