Malo dokazov, da kapsule za hujšanje res delujejo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zelo malo je dokazov, da prehranska dopolnila za hujšanje delujejo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Študije o učinkih opravljene na majhnem številu ljudi.
Oglej si celoten članek

Zelo malo je znanstvenih dokazov, da prehranska dopolnila za hujšanje v resnici delujejo, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz).

Ob tem so poudarili, da so številna prehranska dopolnila draga, nekatera lahko součinkujejo z zdravili, nekaj pa je lahko tudi nevarnih.

Pred uživanjem se posvetujte z zdravnikom

Foto: Youtube hujšanje Zato ljudem, ki razmišljajo, da bi za zniževanje telesne te uživali prehranska dopolnila, svetujejo, naj se pred tem posvetujejo z zdravstvenim osebjem.

To še posebno svetujejo tistim, ki imajo zvišan krvni tlak, sladkorno bolezen, bolezni, povezane s srcem, ali druge kronične bolezni.

V prehranskih dopolnilih, namenjenih hujšanju, namreč najdemo različne sestavine. V njih so zdravilne rastline in njihovi izvlečki, vlaknine ter minerali v različnih količinah in v različnih kombinacijah. Ta dopolnila dobimo v različnih oblikah, kapsulah, tabletah, tekočinah in praških.

In na Nijz so ugotovili, da proizvajalci prehranskih dopolnil zelo malo pozornosti namenjajo učinkovitosti in varnosti svojih izdelkov.

Študije niso zanesljive

Študije, s katerimi običajno dokazujejo vpliv na izgubo telesne teže, so opravljene z majhnim številom ljudi, ki sestavino uživajo samo nekaj dni ali tednov.

Učinkovitost in varnost izdelkov pa bi lahko dokazali le z raziskavo, zasnovano na večjem številu ljudi, ki predstavljajo vzorec populacije, in bi trajala dalj časa, so poudarili na NIJZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Če bi to deloval ne bi bil noben več debel.

  • 14:04 9. Maj 2016.

    Delujejo podobno kot hrvaški turizem: veliko denarja za slabo storitev in za slabo kvaliteto - kljub histerični reklami nekaterih medijev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.