Zdravje
110 ogledov

Malo dokazov, da kapsule za hujšanje res delujejo

Raje manj kot preveč. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zelo malo je dokazov, da prehranska dopolnila za hujšanje delujejo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Študije o učinkih opravljene na majhnem številu ljudi.

Zelo malo je znanstvenih dokazov, da prehranska dopolnila za hujšanje v resnici delujejo, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz).

Ob tem so poudarili, da so številna prehranska dopolnila draga, nekatera lahko součinkujejo z zdravili, nekaj pa je lahko tudi nevarnih.

Pred uživanjem se posvetujte z zdravnikom

hujšanje | Avtor: Youtube Youtube
Zato ljudem, ki razmišljajo, da bi za zniževanje telesne te uživali prehranska dopolnila, svetujejo, naj se pred tem posvetujejo z zdravstvenim osebjem.

To še posebno svetujejo tistim, ki imajo zvišan krvni tlak, sladkorno bolezen, bolezni, povezane s srcem, ali druge kronične bolezni.

V prehranskih dopolnilih, namenjenih hujšanju, namreč najdemo različne sestavine. V njih so zdravilne rastline in njihovi izvlečki, vlaknine ter minerali v različnih količinah in v različnih kombinacijah. Ta dopolnila dobimo v različnih oblikah, kapsulah, tabletah, tekočinah in praških.

In na Nijz so ugotovili, da proizvajalci prehranskih dopolnil zelo malo pozornosti namenjajo učinkovitosti in varnosti svojih izdelkov.

Študije niso zanesljive

Študije, s katerimi običajno dokazujejo vpliv na izgubo telesne teže, so opravljene z majhnim številom ljudi, ki sestavino uživajo samo nekaj dni ali tednov.

Učinkovitost in varnost izdelkov pa bi lahko dokazali le z raziskavo, zasnovano na večjem številu ljudi, ki predstavljajo vzorec populacije, in bi trajala dalj časa, so poudarili na NIJZ.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:28 10.maj 2016.

    Če bi to deloval ne bi bil noben več debel.

  • Ferluci 14:04 09.maj 2016.

    Delujejo podobno kot hrvaški turizem: veliko denarja za slabo storitev in za slabo kvaliteto - kljub histerični reklami nekaterih medijev.