Maščobo na trebuhu povezali z nevarno boleznijo

Foto: Profimedia Debelost
Maščoba na trebuhu je razlog za skrb številnih ljudi, predvsem zaradi estetskih razlogov. Strokovnjaki pa opozarjajo še na dodaten minus.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki so že večkrat dokazali, da je debelost eden od dejavnikov tveganja rakavih obolenj. Večje tveganje za to bolezen imajo po statistikah sodeč ljudje z nezdravim življenjskim slogom, kar ima za posledico pogosto debelost. 

Ameriški strokovnjaki z univerze Michigan pa so v raziskavi ugotovili povezanost prav med maščevjem na predelu trebuha in tveganjem za raka. Maščobne celice, ki jih imamo ljudje na trebuhu, izločajo po njihovih ugotovitvah protein, ki poveča tveganje za raka in spodbuja njegovo rast.

Nevarnost tudi za kap

Maščoba na trebuhu se imenuje visceralna maščoba, obdaja pa tudi organe, ki so v trebušni votlini. Ta maščoba izloča protein, ki lahko zdrave celice pomaga spremeniti v rakave. Strokovnjaki so tako ugotovili, da indeks telesne mase ni pravi pokazatelj tveganja za raka, saj ima nekdo lahko normalen indeks, a veliko maščobe na trebuhu. 

Sicer pa to ni edina raziskava, ki bi tako obsojoala prav maščobe na trebuhu. Predhodne raziksave so že potrdile povezanost "večjega trebuha" z večjim tveganjem za kap, sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.