Zdravje > Aktualno
7417 ogledov

Maščobo na trebuhu povezali z nevarno boleznijo

Debelost
Maščoba na trebuhu je razlog za skrb številnih ljudi, predvsem zaradi estetskih razlogov. Strokovnjaki pa opozarjajo še na dodaten minus.

Strokovnjaki so že večkrat dokazali, da je debelost eden od dejavnikov tveganja rakavih obolenj. Večje tveganje za to bolezen imajo po statistikah sodeč ljudje z nezdravim življenjskim slogom, kar ima za posledico pogosto debelost. 

Ameriški strokovnjaki z univerze Michigan pa so v raziskavi ugotovili povezanost prav med maščevjem na predelu trebuha in tveganjem za raka. Maščobne celice, ki jih imamo ljudje na trebuhu, izločajo po njihovih ugotovitvah protein, ki poveča tveganje za raka in spodbuja njegovo rast.

Nevarnost tudi za kap

Maščoba na trebuhu se imenuje visceralna maščoba, obdaja pa tudi organe, ki so v trebušni votlini. Ta maščoba izloča protein, ki lahko zdrave celice pomaga spremeniti v rakave. Strokovnjaki so tako ugotovili, da indeks telesne mase ni pravi pokazatelj tveganja za raka, saj ima nekdo lahko normalen indeks, a veliko maščobe na trebuhu. 

Sicer pa to ni edina raziskava, ki bi tako obsojoala prav maščobe na trebuhu. Predhodne raziksave so že potrdile povezanost "večjega trebuha" z večjim tveganjem za kap, sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.