Zdravje > Prehrana
203 ogledov

Polnomastni izdelki niso krivec za debelost

Debelost Shutterstock
Ljudje, ki uživajo polnomastne mlečne izdelke, imajo nižji indeks telesne mase in manj holesterola, je pokazala nova irska študija.

Znanstveniki na Univerzi v Dublinu so preučevali, kako mlečni izdelki, od mleka do sirov, jogurtov, smetane in masla, vplivajo na telesno težo. V raziskavi je sodelovalo 1500 ljudi, rezultati pa so pokazali, da uživanje polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov ni povezano s povečanjem telesne mase. Ravno tako ti izdelki ne vplivajo na dvig slabega holesterola (DL) v krvi. Znanstveniki nam pravzaprav sporočajo, da se dogaja ravno nasprotno.

Kot piše v znanstveni reviji The Nutrition and Diabetes, so imeli posamezniki, katerih obrok vsebuje veliko nasičenih maščob, v povprečju nižjo telesno težo, pa tudi odstotek telesne maščobe je bil pri teh ljudeh nižji, kar posledično pomeni nižji krvni tlak in boljše zdravje.

Kako je to mogoče?

Irski strokovnjaki za prehrano so ugotovil, da je imela skupina sodelujočih,  ki v glavnem prisega na tako imenovane "light" izdelke, od lahkih jogurtov, mleka, sirov..., višji slabi holesterol (HDL).

Kot so navedli, je vzrok v tem, da ljudje, ki prisegajo na lahko, enostavno zaužijejo več ogljikovih hidratov: "Ugotovitve, ki se jih izplača upoštevati kažejo na to, da živila kot sam niso odgovorna za preveliko težo ali naš holesterol. Pomembno je celotno prehranjevanje oziroma, kaj dodajamo in uživamo s temi živili," so zapisali raziskovalci.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:12 23.marec 2017.

    Naše telo samo proizvaja holesterol, odvisno katerega potrebuje - LDL ali HDL. Slednji je posledica vnetij v telesu - in pomaga pri obrambi. Če imate velik HDL, pomeni da imate vnetje, torej začnete jesti protivnetno hrano - to je živo ...prikaži več hrano, sigurno pa ne pasterizirano, industrijsko, polno konzervansov, kemikalij, pesticidov, herbicidov, fungicidov ipd...