Mateja Logar: Zaradi gripe je bil 45-letnik dva tedna na ventilatorju

Foto: Tina Roš Mateja Logar, infektologinja
Foto: Tina Roš Mateja Logar, infektologinja
Zaradi epidemije novega koronavirusa, ko zdravstvene oblasti pozivajo k obsežnejšemu cepljenju proti gripi in ob dejstvu, da bo to sezono cepljenje zastonj, pričakujte čakalne vrste. Cepljenje proti gripi se začenja jutri.
Oglej si celoten članek

Za gripo vsako leto zboli okoli 15 odstotkov populacije. Ker je vpliv novega koronavirusa na to bolezen še neznan, strokovnjaki pozivajo k cepljenju tako ranljivih skupin kot tudi vseh ostalih. Peti protikoronski zakon, ki ga je na četrtkovi izredni seji sprejel državni zbor, letos ponuja brezplačno cepljenje vsem, ki so vključeni v zdravstveno zavarovanje.

Zaradi epidemije novega koronavirusa, ko zdravstvene oblasti pozivajo k obsežnejšemu cepljenju proti gripi in ob dejstvu, da bo to sezono cepljenje zastonj, pričakujte čakalne vrste. Bralec Iz Kranja nas je že opozoril, da se je prijavil na cepljenje v tem tednu, na vrsti pa bo šele v drugi polovici novembra. 

Foto: Profimedia Cepljenje Pred dnevi je Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozvala tiste, za katere je cepljenje še posebej priporočljivo, naj čim prej pokličejo zdravnika. Naročanje na cepljenje namreč poteka po vrstnem redu - kdor se prej prijavi, prej pride na vrsto. "Cepljenje pa sicer priporočamo vsem prebivalcem, starejšim od 6 mesecev - poleg ranljivih skupin še posebej zdravstvenim delavcem in zaposlenim v drugih nujnih službah, pa tudi svojcem ranljivih skupin," je opozorila.

Ostala so mu prizadeta pljuča

Zaščita, ki jo nudi cepljenje, je odvisna od seva gripe. Cepljeni bolniki, ki zbolijo, pa imajo lažji potek bolezni. Tako redkeje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, manj je zapletov, nižja je tudi smrtnost, opozarja Mateja Logar iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Foto: Tina Roš Mateja Logar, infektologinja Po njenem gripa ne ogroža samo starostnikov. "V prejšnji sezoni se je v naši intenzivni enoti zdravil moški, star 45 let, ki je bil v dobri fizični kondiciji, njegov edini dejavnik tveganja je bila debelost. Potek je bil zelo hud, s hudo pljučno prizadetostjo, na ventilatorju je bil približno dva tedna. Po odpustu je trajalo še približno dva meseca, da je zmogel normalne dnevne obremenitve. Na pregledu prejšnji teden sem ugotovila, da mu je ostala precej huda pljučna prizadetost, zaradi katere se še vedno hitreje zadiha, prav tako ima težave s spominom in koncentracijo, kar je lahko posledica hude bolezni in dolgotrajnega zdravljenja na intenzivnem oddelku," težek potek gripe opiše infektologinja. 

"Večina bolnikov, ki jih zdravimo v bolnišnicah, predvsem pa tistih, ki potrebujejo sprejem v enoto intenzivne terapije, ni cepljenih proti gripi," je še povedala. 

Na južni polobli letos zelo blaga gripa

Kakšen bo vpliv koronavirusa na gripo, po njenih besedah ne znajo pojasniti. Sicer je bila letošnja sezona gripe na južni polobli zelo blaga, informacij o hkratni okužbi tako nimajo veliko. "Vemo pa iz drugih primerov, da če nekdo zboli za virusno okužbo dihal, je sluznica poškodovana in bolj dojemljiva, zaradi tega pa lažje pride do okužbe še z drugim virusom," je dodala. Okužbi pa vplivata tudi na imunski sistem, kar pomeni, da je potek druge okužbe lahko bistveno težji.

V bolnišnicah tudi otroci

Največ okužb z gripo je ravno med otroki in mladostniki. "Pri okoli eni četrtini sicer zdravih otrok pride v poteku bolezni do zapletov. Tudi nevrološki zapleti niso redki. Predvsem pri šolarjih so pogoste vrtoglavice in izgube zavesti. Predšolski otroci pa imajo pogosteje vročinske krče. V lanski sezoni je bilo zaradi vseh opisanih težav ob gripi kar nekaj otrok, ki sem jih obravnaval, sprejetih v bolnišnico. Pogosto se ob gripi pojavijo zapleti, ki zahtevajo antibiotično zdravljenje; vnetje srednjega ušesa in pljučnica. Pogosto gripa povzroči tudi akutno poslabšanje kronične bolezni," je najpogostejše zaplete opisal pediater Denis Baš.

Logarjeva: Cepivo ne vsebuje živega virusa

Ob številnih zavajajočih informacijah strokovnjaki znova poudarjajo, da je cepivo varno. "Ne gre za živo cepivo, tako, da tukaj ne moremo zboleti. To ni mogoče, ker cepivo ne vsebuje živega virusa," je še pojasnila infektologinja Logarjeva. Možne so lažje težave, kot je bolečina ali rdečina na mestu vboda, težji zapleti se pojavijo redkeje.

Po besedah Gregorja Veninška, vodje Centra za geriatrično medicino v UKC LJ, je cepljenje najpomembnejši ukrep za preprečevanje gripe, ki je sicer ni mogoče popolnoma preprečiti, zmanjšati pa je mogoče tveganje za okužbo in omiliti potek bolezni. Imunost po cepljenju traja okoli štiri mesece, zato svetuje čim prejšnje cepljenje, saj bodo tako prebivalci imuni tudi ob koncu sezone gripe.

Letos drugačen režim

Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej. Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu.

Pozor, tudi člani vašega gospodinjstva morajo biti zdravi

Foto: V. L. Covid-19, Slovenija, vrsta pred ZD na Metelkovi Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

V ZD Ljubljana dodajajo, da ob prihodu v njihove ambulante veljajo pravila oziroma ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s covidom – vstop v zdravstveni dom največ pet minut pred terminom, obvezna maska in razkuževanje rok pred vstopom, medosebna varnostna razdalja vsaj 1,5 metra. "Zaželeno je, da vsi naročeni pacienti za cepljenje s seboj prinesejo izpolnjen vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacienta pred obravnavo v ambulanti v času pandemije Covid-19 in vprašalnik o zdravstvenem stanju pred cepljenjem z izjavo o privolitvi v cepljenje," so nam pojasnili v največjem zdravstvenem domu pri nas.

V sezoni 2020/2021 je na voljo enako cepivo proti gripi kot lani, je februarja odločila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Sestavo cepiva namreč SZO za severno poloblo določa februarja.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 07:18 19. Oktober 2020.

    No jaz pa osebno poznam primer dedka, ko je šel na cepljenje proti gripi in je potem HUDO zbolel! Srčni …

  • 20:43 18. Oktober 2020.

    V severni Italiji so se starostniki na veliko cepili proti gripi prejšnjo jesen. Rezultat nam je vsem dobro znan. Hitro …

  • 19:54 18. Oktober 2020.

    Nobeno cepivo ne pomaga krepitvi imunskega sistema. Zakaj vsak dan raje ne oglašujete kako okrepiti imunski sistem in kako omogočiti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.