Zdravje
12613 ogledov

Letos novost pri cepljenju proti gripi

Gripa Shutterstock
Cepljenje proti gripi se bo pri nas predvidoma začelo konec oktobra oz. v začetku novembra, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V sezoni 2020/2021 bo na voljo enako cepivo proti gripi kot lani, je februarja odločila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Sestavo cepiva namreč SZO za severno poloblo določa februarja. V Sloveniji bo na voljo štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca, ki vključuje štiri antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v prihajajoči sezoni. Kot so nam pojasnili na NIJZ, gre za antigene, podobne sevom A/ Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (pandemski sev), A/ Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/ Washington/02/2019 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013 (Yamagata).

Cepivo že naročeno

NIJZ je že naročil 270.000 odmerkov cepiva. "V letošnjem letu pričakujemo večje povpraševanje po cepljenju proti gripi kot lani," pravijo na NIJZ. "V letošnjem letu je novost brezplačno cepljenje proti gripi za otroke od 6 mesecev do 2 let starosti. Tako je sedaj cepljenje brezplačno za vse skupine s povečanim tveganjem za težji potek gripe – osebe stare 65 let in več, kronični bolniki, majhni otroci od 6 mesecev do 2 let starosti, nosečnice ter osebe z izrazito povečano telesno težo." 

"Cena cepiva ostaja enaka, tako da bo najverjetneje tudi cena cepljenja enaka kot lani, 14 evrov," ceno cepiva za tiste, ki niso upravičeni do brezplačnega cepljenja, razkrivajo na NIJZ.

Cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdaj se cepiti?

Cepljenje proti gripi se začne proti koncu jeseni in traja vse, dokler ne prične število obolelih z gripo upadati. "Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni," pojasnjuje NIJZ. Odvisno je od imunskega sistema posameznika.

Zanimalo nas je tudi, koliko časa naj bi cepivo posameznika ščitilo. "Zaščita naj bi zadostovala za celotno sezono gripe, je pa to odvisno od starosti, od posameznikovega imunskega sistema itd.," dodajo. 

Izkušnje iz tujine

Zaradi pomembnosti cepljenja proti gripi med pandemijo covid-19 bo NIJZ še posebno pozornost namenil ozaveščanju javnosti, posebej rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev, o pomenu cepljenja proti gripi.  

"V strokovni literaturi so opisi bolnikov, pri katerih so potrdili sočasno okužbo z virusom influence, povzročiteljem gripe in novim koronavirusom, povzročiteljem covid-19. Število objav ni veliko, izgleda, da potek ob hkratni okužbi vsaj pri večini bolnikov ni bil bistveno težji. Res pa je, da se je ob razmahu novega koronavirusa v številnih državah severne poloble sezona gripe postopno iztekala, hkrati pa so se intenzivirali ukrepi za zmanjševanje prenosa novega koronavirusa, ki so brez dvoma zamejili širjenje gripe in drugih respiratornih virusov," odgovarjajo na vprašanje, kaj kažejo do zdaj znani podatki o tem, kakšni so zapleti v primeru okužbe z gripo in covidom-19 hkrati. "Posledično izkušenj, kaj pomeni, da poteka sezona gripe hkrati s pandemijo covida-19, ni na pretek. V Avstraliji, kjer je običajno vrhunec sezone gripe v juliju in avgustu, je bilo dokazanih okužb z virusom influence zelo malo, kar lahko pripišemo intenzivnim ukrepom, ki so jih izvajali v Avstraliji, da bi zamejili širjenje SARS-CoV-2."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • banedih461 22:55 21.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • SonnyBlack 20:56 21.september 2020.

    cepit proti gripi?toti so fukjeni totalno ze... naj se pikajo sami s temi strupi

  • blayo 17:32 21.september 2020.

    Žurnal, torej kaj je novega napram lanskim spremembam? To kar pravite da je novost letos, ste pisali, da je bila novost že lani: https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/novosti-okoli-cepljena-proti-gripi-to-so-ogrozeni-ki-bodo-cepljeni-zastonj-336605 Dajte naslednjič, ko pišete članek, vsaj po svojem portalu pobrskat, da se ne boste brezveze ponavljali...