Mikrocefalija je le ena od težav

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nosečnicam svetuje, naj ne potujejo na območja, kjer bi se lahko okužile z virusom Zika.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizaciaj je nosečnicam doslej svetovala le, naj se pred piki komarjev primerno zaščitijo, ker pa je vse več dokazov o povezavi med Ziko in rojstvom otrok z možganskimi okvarami, jim zdaj potovanje na ogrožena območja odsvetuje.

Vodja organizacije  Margaret Chan je dejala, da povezava med okužbo z virusom Zika in rojstvom otrok z mikrocefalijo še ni dokončno potrjena. A, kot je poudarila, za odsvetovanje potovanja nosečnicam "ni treba čakati na dokončno potrditev". Foto: Twitter Zika, otrok

Mikrocefalija le ena od težav

Dodala je, da je mikrocefalija, za katero je značilna neobičajno majhna glava pri novorojenčkih, le ena od težav, povezana z okužbo z Ziko med nosečnostjo. "Med hude posledice sodijo smrt zarodka, nezadosten dotok krvi v posteljico, zaostajanje zarodka v rasti ter okvare osrednjega živčnega sistema," je pojasnila.

Tudi nevrološke težave pri odraslih

Kljub novim smernicam za nosečnice pa splošna prepoved potovanja ali trgovanja z območji z Ziko po mnenju WHO ni smiselna.

Chanova je še kot zaskrbljujoča opisala najnovejša dognanja, da je vse več dokazov med okužbo z Ziko in nevarno nevrološko motnjo, Guillain-Barrejevim sindromom. Porast te bolezni, domnevno zaradi Zike, so zabeležili v devetih državah.

Preberite še:

Virus Zika lahko povzroči Guillan-Barrejev sindrom

Organizatorji OI so se znašli v zagati

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.