Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Mikrocefalija je le ena od težav

Zika, otrok Reševalni pas/Twitter
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nosečnicam svetuje, naj ne potujejo na območja, kjer bi se lahko okužile z virusom Zika.

Svetovna zdravstvena organizaciaj je nosečnicam doslej svetovala le, naj se pred piki komarjev primerno zaščitijo, ker pa je vse več dokazov o povezavi med Ziko in rojstvom otrok z možganskimi okvarami, jim zdaj potovanje na ogrožena območja odsvetuje.

Vodja organizacije  Margaret Chan je dejala, da povezava med okužbo z virusom Zika in rojstvom otrok z mikrocefalijo še ni dokončno potrjena. A, kot je poudarila, za odsvetovanje potovanja nosečnicam "ni treba čakati na dokončno potrditev".

Zika, otrok | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Mikrocefalija le ena od težav

Dodala je, da je mikrocefalija, za katero je značilna neobičajno majhna glava pri novorojenčkih, le ena od težav, povezana z okužbo z Ziko med nosečnostjo. "Med hude posledice sodijo smrt zarodka, nezadosten dotok krvi v posteljico, zaostajanje zarodka v rasti ter okvare osrednjega živčnega sistema," je pojasnila.

Tudi nevrološke težave pri odraslih

Kljub novim smernicam za nosečnice pa splošna prepoved potovanja ali trgovanja z območji z Ziko po mnenju WHO ni smiselna.

Chanova je še kot zaskrbljujoča opisala najnovejša dognanja, da je vse več dokazov med okužbo z Ziko in nevarno nevrološko motnjo, Guillain-Barrejevim sindromom. Porast te bolezni, domnevno zaradi Zike, so zabeležili v devetih državah.

Preberite še:

Virus Zika lahko povzroči Guillan-Barrejev sindrom

Organizatorji OI so se znašli v zagati

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.