Ministrstvo: "Cepiva bo dovolj"

Foto: Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Foto: Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Poleg cepiv, ki se v Sloveniji že uporabljajo, lahko v 2022 pričakujemo tudi dobave treh drugih cepiv proti covidu-19.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je bilo od začetka cepljenja proti covidu-19 konec decembra 2020 z enim odmerkom cepljenih več kot 1.253.000 oseb, z vsemi odmerki pa več kot 1.195.000. V letu 2021 nam tako ni uspelo doseči želenega cilja 60-odstotne precepljenosti celotnega prebivalstva, pri čemer je treba dodati, da je bil s strani pristojnih ta cilj zastavljen v času, ko so cepiva šele postajala širše dostopna in pred pojavom različice omikron. 

Pozivi k cepljenju se nadaljujejo. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da ima Slovenija "zagotovljeno zadostno število odmerkov cepiva Pfizer in Moderna tudi za leto 2022. Prav tako pričakujemo Novavax, Sanofi Pasteur in Valneva, pri katerih smo se vključili v skupno evropsko naročilo". 

Skupno je Slovenija od začetka cepljenja do konca leta 2021 prejel 4.600.050 odmerkov štirih cepiv, in sicer cepiva AstraZeneca, Janssen, Moderna in Pfizer/BioNTech. V decembru je v Slovenijo prišlo 190.200 odmerkov cepiva Moderna in 283.470 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech. 

V Sloveniji je bilo do 31. decembra 2021 porabljenih 327.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, 136.404 odmerkov cepiva Janssen, 226.299 odmerkov cepiva Moderna in 2.070.169 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech.

Foto: Epa Cepljenje v Sloveniji

Priporočeno cepljenje s poživitvenim odmerkom

Različica omikron je veliko bolj prenosljiva kot prejšnje različice, saj se lahko delno izogne imunskemu odzivu tako po preboleli okužbi kot po cepljenju. Strokovnjaki tako doma kot v tujini tako poudarjajo, da je treba precepiti 80 odstotkov prebivalstva. Pomembno k zaščiti pred omikronom prispeva poživitveni odmerek. 

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot mešana shema (cepivo AstraZeneca in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je 6 mesecev, najkrajši možen presledek pa 3 mesece. Za tiste, ki so osnovno cepljenje opravili z vektorskimi cepivi, je poživitveni odmerek priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju. 

Za poživitveni odmerek se uporabi mRNA cepivo, in sicer poln odmerek cepiva Pfizer/BioNTech ali polovičen odmerek cepiva Moderna (le za starejše od 30 let). Če je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo. 

Še vedno ni bila sprejeta odločitev, kako je s poživitvenim odmerkom pri otrocih od 5. do 18. leta, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva Pfizer/BioNTech. Evropska agencija za zdravila odločitve o poživitvenem odmerku še ni sprejela. V ZDA medtem s poživitvenim odmerkom že cepijo mladostnike, stare 16 let in več, v kratkem pa naj bi sprejeli tudi odločitev o cepljenju otrok starih od 12 do 16 let s poživitvenim odmerkom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:33 9. Januar 2022.

    Zakaj le? 🐑🐑🐑 ki so se nameravate cepit so se že 3x..., kdor se ni, se tudi v prihodnje ne …

  • 08:43 9. Januar 2022.

    Haha verjamem da ga bo dovolj. Stran ga boste metali.

  • 08:15 9. Januar 2022.

    Zdaj so na vrsti domače živali, predvsem tiste za prehrano. Lakota bo pravi virus.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.