Zdravje
655 ogledov

Novo: Poživitveni odmerek že po treh mesecih

Cepljenje v Sloveniji Epa
Tretji odmerek se priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek pa je odslej tri mesece.

Strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Bojana Beović, je včeraj sprejela novo shemo cepljenja s tretjim, poživitvenim odmerkom.
"Glede presledkov je prišlo do spremembe, ker je EMA dala izjavo, da je varno in učinkovito dati poživitveni odmerek tudi prej kot v šestih mesecih. Zdaj torej ni več stroge omejitve, da se poživitveni odmerek lahjko da po šestih mesecih. Najkrajši presledek med osnovnim in poživitvenim odmerkom je tri mesece," je sporočila Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. Cepljenje s poživitvenim odmerkom že po treh mesecih naj bi se po napovedi Grgič Vitkove začelo že jutri. 

Slovenija sledila priporočilu EME

"Čeprav je trenutno priporočilo cepljenje s poživitvenim odmerkom po šestih mesecih, trenutno razpoložljivi podatki podpirajo varno in učinkovito uporabo obnovitvenih zdravil že tri mesece po drugem odmerku," je konec prejšnjega tedna sporočil Marco Cavaleri, vodja strategije za cepiva EME. 

Doslej poživitveni odmerek šele po šestih mesecih

Po doslej veljavni shemi je bil v Sloveniji priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi (Pfizer/BioNTech in Moderna), vsaj šest mesecev. Za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi (Janssen in AstraZeneca) pa se poživitveni odmerek priporoča, ko mineta vsaj dva meseca od osnovnega cepljenja. Za poživitveni odmerek se uporablja mRNA cepivo Pfizerja, za osebe starejše od 30 leta pa tudi polovični odmerek cepiva Moderna. V primeru, ko je uporaba mRNA cepiva kontraindicirana, se uporabi vektorsko cepivo. S tretjim odmerkom je trenutno cepljenih okoli 350 tisoč ljudi

 

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:02 14.december 2021.

    Dajmo ovce, igla čaka....pa še zdaleč ni zadnja....