Mladostniki in otroci po spletu naročajo nevarne snovi, ki vsebujejo fenibut

Foto: Profimedia
Tudi v Sloveniji mladi preko spleta naročajo nevarno psihoaktivno snov.
Oglej si celoten članek

Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi NPS ugotavlja, da mladostniki in otroci, predvsem na območju Kranja, uporabljajo izdelke, ki vsebujejo fenibut. Tovrstne izdelke naročajo na spletnih straneh.

"Fenibut je depresor centralnega živčnega sistema in ima pomirjujoč ter sproščujoč učinek. Stranski učinki uporabe so: zaspanost, slabost, tesnoba, vznemirjenost, razdražljivost, omotica, glavobol in alergijske reakcije, kot so kožni izpuščaji in srbečica. Ob uporabi večjih količin se lahko pojavijo tudi težave s koordinacijo in izguba ravnovesja, dlje časa trajajoča uporaba pa lahko povzroči okvaro ledvic in maščobno degeneracijo jeter," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Fenibut ni odobren kot zdravilo, kljub temu ga je mogoče kupiti na spletu

V Rusiji se fenibut uporablja kot zdravilo za zdravljenje tesnobe, depresije, nespečnosti in post-travmatskega sindroma. V večini evropskih držav in v ZDA fenibut ni odobren kot zdravilo, kljub temu ga je mogoče kupiti na spletu, kjer se oglašuje kot (prehranski) dodatek ali kot nootropik. Tako ga v ZDA uporabniki kupujejo kot dodatek za zvišanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in za lajšanje tesnobe.

Ob dlje časa trajajoči uporabi fenibuta, se lahko pojavi tudi zasvojenost. Opustitev uporabe je lahko težavna, spremljajo pa jo številni znaki: tresenje, tesnoba, izguba apetita, vznemirjenost, depresija, omotica, motnje spanja, kognitivne težave, utrujenost, pospešen srčni utrip, halucinacije, slabost, bruhanje.

Zdravje Pojav droge, o kateri je izredno malo informacij

Še eno opozorilo: Atropin v kokainu 

Glede na zadnja opozorila o pojavu novih psihoaktivnih snovi in nevarnosti le teh, NPS sporoča,  da so na Nizozemskem v začetku januarja v vzorcih kokaina in ketamina zaznali atropin. Poleg tega so zabeležili tudi primere zastrupitev, za katere sumijo, da so povezani z atropinom. O zastrupitvah, povezanih z atropinom, med uporabniki kokaina poročajo tudi iz Belgije.

Foto: Profimedia "Atropin je rastlinski alkaloid, ki ga najdemo v rastlinah iz  družine razhudnikov: v volčji češnji, črnem zobniku in kristavcu. Lahko pa se ga pridela tudi sintetično," pojasnjujejo na NIJZ, kjer dodajajo, da so zastupitve s to snovjo tudi usodne, saj se lahko pojavijo hude težav z dihanjem, uživalci umirajo tudi zaradi srčne aritmije. 

Znaki zastrupitve z atropinom so izguba spomina, dezorientacija, vidne halucinacije, motnje koordinacije, psihoze, koma, pospešen utrip srca, razširjene zenice, razdražljivost, zastoj urina, motnje govora in požiranja: "Zaradi možnosti, da se kokain in ketamin s primesjo atropina pojavita tudi v Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in testiranje vzorcev," piše v opozorilu. 

Zdravje Raziskava: Po tem izstopajo mladi v Sloveniji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.