Zdravje > Aktualno
136 ogledov

Pojav droge, o kateri je izredno malo informacij

slovenija 24.08.07, kokain, droga, foto:nn nn
V Sloveniji se je pojavila nova psihoaktivna snov, o kateri je zelo malo informacij.

"V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bilo zaznano, da se na območju Obale in v Ljubljani snov 4-CEC prodaja kot 3-MMC in sicer v obliki kristalov bele barve,"  opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer dodajajo, da gre za snov, o kateri je nasploh zelo malo informacij, znani so le učinki, o katerih poročajo uporabniki družabnih omrežij:  

"Med negativnimi učinki so uporabniki na forumih navajali: tesnobo, pekočo bolečino v nosu, izredno neprijeten okus v ustih, bruhanje, curljanje iz nosu, težave s kratkoročnim spominom in zelo rdeče oči," opozajajo in ob tem priporočajo previdnost. 

Zaradi pomanjkanja informacij o tveganjih za zdravje, ki jih lahko povzroči ta snov, na inštititu prosijo, da informacijo delite naprej. 

4-CEC se je do zdaj pojavil še v 13 drugih državah EU, med drugimi tudi v Avstriji in na Madžarskem. V večini držav se je pojavil v obliki prahu bele, rumenkaste in tudi modre barve, redkeje v obliki kristalov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • znalec 18:29 17.marec 2017.

    Med negativnimi učinki so uporabniki na forumih navajali: tesnobo miro cerarpekočo bolečino v nosu miro cerar izredno neprijeten okus v ustih miro cerar , bruhanje, miri cerar curljanje iz nosu miro cerartežave s kratkoročnim ...prikaži večm spominom miro cerar in zelo rdeče oči miro cerarpa sajto ima naš mirko in vsa stranka mitkota cerarja SMSkam naj jih evakuiramo..sveda v parlament..

  • zipo 22:30 16.marec 2017.

    glede na to, da v članku ni niti z eno besedo omenjen Persen, ga ti očitno zelo dost uporabljaš, po mojem zaplankanem mnenju pa celo zelo premalo!!!! Aja, pa pejd se zdravit, cajt bi bil, debil zadrogiran

  • primoz.g 21:58 16.marec 2017.

    Sam brez panike, ne bo prišlo na ulico, je parlament vse odkupil, glede na to kaj počne mora bit ornk huda zadeva :)