Moja genetika lahko vpliva tudi nate

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Posameznikov DNK lahko vpliva tudi na telesno težo, stopnjo anksioznosti in imunski sistem človeka, ki živi v bližini.
Oglej si celoten članek

Genetika človeka lahko vpliva tudi na osebe, ki živijo v bližini, so ugotovili strokovnjaki z Evropskega inštituta za bioinformatiko (Embl-Ebi) iz Hinxtona v Veliki Britaniji. Že dolgo je znano, da ima posameznikov DNK močan vpliv na njegovo zdravje. Zdaj pa so strokovnjaki zaključili, da vpliva tudi na tiste, ki živijo z njim. “Posameznikov DNK tako vpliva tudi na telesno težo, stopnjo anksioznosti in imunski sistem človeka, ki živi v bližini,” je raziskavo povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.  

Ugotovitve, do katerih so prišli s pomočjo mišk, odpirajo  nove možnosti za proučevanje številnih zapletenih človeških bolezni, pri katerih obstajajo genetski vzroki. Strokovnjaki so prepričani, da je treba od odkrivanju bolezni, ki jih povezujemo z DNK, treba upoštevati tudi družbeni kontekst, v katerem živi oseba.

Strokovnjaki so poskus izvedli na miškah. Izmerili so, kako so fizične in vedenjske lastnosti, ki so pogojevane z DNK, vplivale na ostale miške v kletki. Ugotovili so, da je genetika osebkov, ki živijo v bližini, res pomembna in lahko pojasni do 29 odstotkov opazovanih sprememb pri anksioznosti, nespečnosti, debelosti, celo pri celjenju ran in imunskem sistemu ostalih mišk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.