Zdravje > Intima
243 ogledov

Moja genetika lahko vpliva tudi nate

Po prevari je mogoče znova zaživeti skupaj, toda za to se morata oba partnerja i Žurnal24 main
Posameznikov DNK lahko vpliva tudi na telesno težo, stopnjo anksioznosti in imunski sistem človeka, ki živi v bližini.

Genetika človeka lahko vpliva tudi na osebe, ki živijo v bližini, so ugotovili strokovnjaki z Evropskega inštituta za bioinformatiko (Embl-Ebi) iz Hinxtona v Veliki Britaniji. Že dolgo je znano, da ima posameznikov DNK močan vpliv na njegovo zdravje. Zdaj pa so strokovnjaki zaključili, da vpliva tudi na tiste, ki živijo z njim. “Posameznikov DNK tako vpliva tudi na telesno težo, stopnjo anksioznosti in imunski sistem človeka, ki živi v bližini,” je raziskavo povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.  

Ugotovitve, do katerih so prišli s pomočjo mišk, odpirajo  nove možnosti za proučevanje številnih zapletenih človeških bolezni, pri katerih obstajajo genetski vzroki. Strokovnjaki so prepričani, da je treba od odkrivanju bolezni, ki jih povezujemo z DNK, treba upoštevati tudi družbeni kontekst, v katerem živi oseba.

Strokovnjaki so poskus izvedli na miškah. Izmerili so, kako so fizične in vedenjske lastnosti, ki so pogojevane z DNK, vplivale na ostale miške v kletki. Ugotovili so, da je genetika osebkov, ki živijo v bližini, res pomembna in lahko pojasni do 29 odstotkov opazovanih sprememb pri anksioznosti, nespečnosti, debelosti, celo pri celjenju ran in imunskem sistemu ostalih mišk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.