Na kaj morate biti pozorni na embalaži

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Število kalorij ni najpomembnejši podatek na embalaži.
Oglej si celoten članek

Čeprav je podatek o količini kalorij na embalaži pomemben, ne pove celotne slike, opozarja nutricionistka Nichola Whitehead. "Šteje tisto, kar dajete v telo," pravi Whiteheadova.

Podatek o kalorijah daje grobo sliko o tem, kako zdrava je hrana, a izpušča druge pomembne dejavnike. Hranilna vrednost vam tako na primer ne pove, kako slana je določena hrana ali kako polni se boste počutili, potem ko jo boste zaužili. Prav tako vam ne bo razkrila, kako dobro je določeno živilo za vašo prebavo ali pa koliko mineralov in vitaminov, ki so pomembni za vaše lasje, kožo in nohte, vsebuje.

Strokovnjakinja kot primer postavlja dva pogosta tipa zajtrka. Prvi obrok vključuje kos kruha z maslom, nekaj vmešanih jajc in kavo. Drugi obrok pa vsebuje skledo kosmičev in mleka z nizko vsebnostjo maščobe, kozarec pomarančnega soka in kavo. Oba zajtrka imata skoraj enako število kalorij – okoli 400. 

Drugi zajtrk temelji na sladkorju in rafiniranih ogljikovih hidratih, ki jih telo razgrajuje hitreje in posledično ustvarja stalno potrebo po novih prigrizkih. Prvi zajtrk pa je po besedah nutricionistke uravnotežen, saj vsebuje pravo razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih telo potrebuje kot gorivo. 

Živila iz drugega obroka, kot so predelane žitarice, bel kruh in bel riž, spadajo v t. i. kategorijo praznih živil, ki vam dajo nenadno količino sladkorja, a boste po njih kmalu ponovno lačni.

Ta živila vas ne bodo nasitila

Sestavine po besedah nutricionistke igrajo ključno vlogo. Če na embalaži vidite navedene stvari, kot so na primer sladkor, koruzni sirup, fruktoza ali bela moka, je lahko to dober pokazatelj, da vas ta živila ne bodo nasitila za dlje časa. Namesto tega raje posegajte po živilih, kot so polnozrnate žitarice, beljakovine - čičerika, fižol ali piščančja prsa.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.