Zdravje > Prehrana
65 ogledov

Na kaj morate biti pozorni na embalaži

nakupovanje, embalaža Žurnal24 main
Število kalorij ni najpomembnejši podatek na embalaži.

Čeprav je podatek o količini kalorij na embalaži pomemben, ne pove celotne slike, opozarja nutricionistka Nichola Whitehead. "Šteje tisto, kar dajete v telo," pravi Whiteheadova.

Podatek o kalorijah daje grobo sliko o tem, kako zdrava je hrana, a izpušča druge pomembne dejavnike. Hranilna vrednost vam tako na primer ne pove, kako slana je določena hrana ali kako polni se boste počutili, potem ko jo boste zaužili. Prav tako vam ne bo razkrila, kako dobro je določeno živilo za vašo prebavo ali pa koliko mineralov in vitaminov, ki so pomembni za vaše lasje, kožo in nohte, vsebuje.

Strokovnjakinja kot primer postavlja dva pogosta tipa zajtrka. Prvi obrok vključuje kos kruha z maslom, nekaj vmešanih jajc in kavo. Drugi obrok pa vsebuje skledo kosmičev in mleka z nizko vsebnostjo maščobe, kozarec pomarančnega soka in kavo. Oba zajtrka imata skoraj enako število kalorij – okoli 400. 

Drugi zajtrk temelji na sladkorju in rafiniranih ogljikovih hidratih, ki jih telo razgrajuje hitreje in posledično ustvarja stalno potrebo po novih prigrizkih. Prvi zajtrk pa je po besedah nutricionistke uravnotežen, saj vsebuje pravo razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih telo potrebuje kot gorivo. 

Živila iz drugega obroka, kot so predelane žitarice, bel kruh in bel riž, spadajo v t. i. kategorijo praznih živil, ki vam dajo nenadno količino sladkorja, a boste po njih kmalu ponovno lačni.

Ta živila vas ne bodo nasitila

Sestavine po besedah nutricionistke igrajo ključno vlogo. Če na embalaži vidite navedene stvari, kot so na primer sladkor, koruzni sirup, fruktoza ali bela moka, je lahko to dober pokazatelj, da vas ta živila ne bodo nasitila za dlje časa. Namesto tega raje posegajte po živilih, kot so polnozrnate žitarice, beljakovine - čičerika, fižol ali piščančja prsa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.