Na plaži pri sosedih: "Na kraj pameti mi ni prišlo, da bom to doživel"

Foto: Bralec Klemen
Foto: Bralec Klemen
Bralec opozoril na problem, ki ga je z družino doživel na morju.
Oglej si celoten članek

Na zaskrbljujoč dogodek nas je opozoril bralec Klemen. Med letošnjim dopustom je namreč na plaži naletel na odvržene injekcijske igle. "Na dotični plaži, na javni plaži pri sosedih, ki je dolga 30 metrov, smo našli šest  igel, od tega dve brez zaščitne kapice ali pa samo kapico. Gre za bodisi odvržene ali naplavljene medicinske igle, ki so jih verjetno uporabljali bolj kot ne v osebne namene (droge),"  je zapisal Klemen, ki se zaveda, da so na prostem odvržene injekcijske igle v kombinaciji z otroško radovednostjo lahko recept za katastrofo.

"Pošiljam zgolj zato, ker mi na kraj pameti ni prišlo, da bi nato sploh pomislil, ne pa tudi doživel. Ne predstavljam si, kaj se lahko zgodi, če pridemo v stik z iglo, predvsem otroci, ki brezskrbno tekajo bosi po plažah," je dodal naš bralec, ki nam je v dokaz poslal fotografiji. 

Foto: Bralec Klemen Onesnažene s krvjo in drugimi izločki

Najdba odvrženih injekcijskih igel, uporabljenih za intravensko jemanje prepovedanih drog razumljivo vzbudi precej nelagodja, pa tudi strahu, še posebej, če so v bližini otroci, ki se pri brezskrbni igri lahko hitro poškodujejo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da so lahko igle, ki jih uporabljajo uživalci prepovedanih drog, onesnažene s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami oziroma izločki.

Okužba z odvrženo injekcijsko iglo je sicer mogoča le z vbodom, z onesnaženo krvjo pa se lahko prenašajo virusi od katerih so najpomembnejši virus hepatitisa B (HBV), virus hepatitisa C (HCV) in človeški virus imunske pomanjkljivosti (HIV – angl. human immunodeficiency virus). 

"Igel in ostalih ostrih predmetov ne prijemamo z golimi rokami. Ob rokovanju z iglami ali ostrimi predmeti vedno uporabljamo rokavice. Iglo primemo za plastični nastavek in se izogibamo stiku s konico."

Povzročitelji težkih bolezni

Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E , ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica  bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter.

Aids je ena od najbolj smrtonosnih epidemij sodobnega časa. Bolezen povzroči HIV, virus človeške imunske pomanjkljivosti, ki napade in uniči določene bele krvničke, pomembne za odpornost proti nalezljivim boleznim in nekaterim rakavim obolenjem.Kako ukrepati?

V primeru poškodbe z okuženo iglo je treba nemudoma začeti z ukrepi prve pomoči.

  • Rano izpiramo s tekočo vodo ali fiziološko raztopino deset minut, nato poškodovano mesto razkužimo z alkoholnim razkužilom in pustimo vsaj eno minuto, da se posuši.
  • Rane ne sesamo z usti.
  • Če je poškodba globoka, rano ustrezno oskrbimo.
  • Ob razlitju ali obrizganju poškodovane kože ali sluznic (tudi nepoškodovanih) s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami predel izpiramo s tekočo vodo ali fiziološko raztopino vsaj deset minut, nato predel razkužimo z alkoholnim razkužilom.
  • V primeru kontaminacije sluznic iz oči odstranimo kontaktne leče, če jih nosimo, nos in usta izpiramo s tekočo vodo ali s fiziološko raztopino vsaj deset minut.
  • Ob politju nepoškodovane kože s krvjo ali drugo telesno tekočino/izločkom predel speremo s tekočo vodo in razkužimo z alkoholnim razkužilom.

Obvezno tudi k zdravniku

"V primeru poškodbe z ostrim predmetom, ki je onesnažen s krvjo ali bi lahko bil onesnažen s krvjo moramo kljub ukrepom prve pomoči obvezno obiskati izbranega zdravnika, ki se bo glede na okoliščine odločil za nadaljnje ukrepe," dodajajo na NIJZ. 

Zdravnik bo svetoval nadaljne ukrepe glede oskrbe rane, lahko nas pošlje tudi na cepljenje proti tetanusu oziroma dodatno zaščito z imunoglobulini proti tetanusu. "Osebni zdravnik preveri število opravljenih cepljenj proti hepatitisu B in necepljeni/neimuni ali nepopolno cepljeni osebi svetuje cepljenje oziroma dokončanje cepljenja proti hepatitisu B in če je potrebno, to osebo cepi."  Če je tveganje za okužbo s krvno prenosljivimi virusi visoko, kar se sicer poredko zgodi, bo poškodovanec napoten k infektologu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 10:43 4. Julij 2018.

    ROG ...laibach ...pa taka lepa kolesa so delal..1960...

  • 08:39 4. Julij 2018.

    Ne razumem zakaj masovno silite iz leta v leto k tem hrvatom pol pa sam pljuvate. Naslednje leto pojdite v …

  • 21:13 3. Julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.