Trajnostno
319 ogledov

Podnebne spremembe lahko vplivajo na vaše duševno zdravje

vročina temperatura sonce pripeka termometer
Letos je svetovni dan varnosti in zdravja pri delu posvečen posledicam podnebnih sprememb na varnost in zdravje pri delu.

Vsako leto 28. aprila obeležujemo svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Letos je posvečen posledicam podnebnih sprememb na varnost in zdravje pri delu. V okviru Programa Mira, Nacionalnega programa duševnega zdravja, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, letos opozarjajo na negativne posledice podnebnih sprememb na duševno zdravje zaposlenih in na za delovne organizacije pomembno pravočasno obvladovanje tveganj, povezanih s podnebnimi spremembami.

Višanje povprečne temperature, pogostejši vročinski valovi, poletne suše, intenzivnejše padavine močni nalivi, toča) in drugi ekstremni vremenski dogodki (poplave in obsežnejši požari) niso v Sloveniji nikakršna izjema. Posledice podnebnih sprememb pogosto vodijo k poslabšanju delovnih pogojev in povečanemu tveganju delavcev za poškodbe, bolezni in smrtne izide, kar pomeni tudi večje stroške za delovne organizacije in celotno družbo.

Spanje delovno mesto | Avtor: Profimedia Profimedia

Vpliv podnebnih sprememb na zaposlene se čuti v skoraj vseh panogah – od kmetijstva, industrije do turističnih storitev, ne glede na to, ali dejavnosti potekajo na prostem ali v zaprtih prostorih. "Delavci so običajno tudi prvi, ki so izpostavljeni posledicam podnebnih sprememb in to za dlje časa ter z večjo intenzivnostjo kot ostale skupine prebivalstva. Najbolj pereče nevarnosti za varnost in zdravje pri delu, povezane s podnebnimi spremembami, so vročinski stres, sončno ultravijolično sevanje, onesnaženost zraka, ekstremni vremenski dogodki in povečanje števila t.i. vektorskih bolezni, ki se širijo preko prenašalcev (npr. komarjev, klopov). Učinki podnebnih sprememb lahko vplivajo na porast poškodb, zdravstvenih težav in bolezni, povezanih z vročinskim stresom (npr. vročinska izčrpanost, vročinska kap, omedlevica), različnih vrst raka (npr. kožni rak), bolezni oči (degeneracija rumene pege), bolezni dihal, srca in ožilja, in težav v duševnem zdravju," naštejejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Toplotno obremenjujoči pogoji neugodno vplivajo na telo

Visoke temperature negativno vplivajo na telesno in duševno zdravje ter s tem na delovno učinkovitost zaposlenih. "Delo v toplotno obremenjujočih pogojih poleg neugodnih učinkov na telo in hitrejše utrujenosti poslabšuje tudi posameznikovo sposobnost mišljenja, saj negativno vpliva na zbranost, spomin in reševanje problemov. Poleg tega zmanjšuje zmožnost uravnavanja čustev, kar lahko povečuje npr. nepotrpežljivost ter vodi k porastu medosebnih konfliktov in nasilja na delovnem mestu," opozarjajo na NIJZ. 

Ljubljana vročina | Avtor: Epa Epa

Ena od posledic izpostavljenosti visokim temperaturam je tudi zmanjšanje motivacije zaposlenih za delo. V primeru dlje časa trajajočega vročinskega stresa lahko pride do motenj spanja, kar še dodatno vpliva na delovanje zaposlenih tekom dneva in povečuje možnosti za slabe odločitve, napake in nesreče pri delu. "Neugodje zaradi vročine na delovnem mestu lahko vodi tudi v preobremenjenost s stresom in spremembe razpoloženja ter poslabšuje že obstoječe težave v duševnem zdravju. K doživljanju vročinskega stresa lahko še dodatno prispevajo nekatera zdravila za zdravljenje duševnih motenj, ki vplivajo tudi na posameznikove mehanizme za uravnavanje telesne temperature," pojasnjujejo.

Na voljo več ukrepov

Na delovnem mestu se lahko vpelje več ukrepov za obvladovanje tveganj, povezanih z vročinskim stresom – prilagodi se lahko proizvodne procese, izolira vroče površine, poskrbi za odvajanje segretega zraka, odredi več odmorov za počitek, prilagodi delovni ritem, poskrbi za nižjo hitrost dela z varovalno opremo, prilagodi delovne uniforme, uporablja hlajena oblačila itd., odvisno od panoge. 

Delavci morajo imeti na razpolago dovolj tekočine za ustrezno hidracijo. Omogočiti jim je treba proces aklimatizacije pred polno delovno obremenitvijo. "Pri delavcih, ki jim delodajalec zagotavlja nastanitev, je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno hlajenje bivališč, da si delavci v prostem času lahko spočijejo. Za večjo varnost pri delu je ključnega pomena tudi pravočasno obveščanje in usposabljanje vseh zaposlenih, ki so lahko izpostavljeni vročinskemu stresu," opozarja NIJZ.

poletje, vročina, bazen | Avtor: Profimedia Profimedia

Vpliv na duševno zdravje

Ekstremni vremenski dogodki lahko močno vplivajo na duševno zdravje. "Pri osebah, ki so bile izpostavljene življenjsko nevarnim okoliščinam, se poveča tveganje za stresne in prilagoditvene motnje. Posebej so pri tem izpostavljeni gasilci, policisti in vojaško osebje, osebje nujne medicinske pomoči in reševalci, ki morajo med ekstremnimi vremenskimi dogodki ali naravnimi nesrečami pogosto delati z največjo zmogljivostjo in pri tem nositi zaščitna oblačila ali opremo, kar lahko povzroči dodatne telesne in duševne obremenitve," pojasnjuje NIJZ.

Če je naravna nesreča prizadela proizvodne oz. poslovne stavbe ali ustavila proizvodnjo ipd., se pri delavcih lahko pojavi strah pred izgubo zaposlitve ali dela. Ob izgubi doma ali znanega okolja se lahko razvije podaljšano žalovanje, izguba pa lahko poslabšuje tudi že obstoječe duševne težave.

gasilci Slovenija Kras | Avtor: Profimedia Profimedia

Delodajalci so dolžni zagotoviti delovno okolje, v katerem so vsa tveganja za zdravje in varnost ustrezno obvladana. "Pomembno je, da se tveganja, ki so povezana s posledicami podnebnih sprememb, npr. višje temperature, oceni pravočasno, tako da je dovolj časa za pripravo ustreznega načrta za njihovo obvladovanje. Pri tem je potrebno posebej upoštevati zaposlene z večjim tveganjem, npr. nosečnice, starejše in mlade delavce, osebe s srčno-žilnimi in drugimi kroničnimi boleznimi, zaposlene, ki so imeli v preteklih letih zdravstvene težave zaradi vročine, delavce s težavami v duševnem zdravju. Vsi delavci imajo pravico do dela v okolju, v katerem so tveganja za njihovo zdravje in varnost ustrezno nadzorovana, fizično in psihološko varna delovna mesta pa so bistven pogoj za boljše zdravje delavcev in večjo uspešnost delovne organizacije," še poudarjajo na NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar luckyss1
  luckyss1 03:38 01.maj 2024.

  Edino kar vpliva na duševno zdravje državljanov je vaše neprestano nakladanje o vremenu, ki mu pravite podnebne spremembe in da smo ljudje krivi za dogodke, ki so stalnica že milijone let....In vse to nakladanje ter jamranje samo zato, da nam ...prikaži več lahko preko emisijskih kuponov dražite energente in življenje...Banda lopovska..

 • Fregasto 13:29 26.april 2024.

  Od poplav v Dubaju imamo kar prijetno vreme, pa tudi nobenih črt nisem opazil na nebu od takrat.

 • bobubob 10:48 26.april 2024.

  Menim, da bolj vpliva sprememba duševnega zdravja na podnebje kot obratno !! Predvsem pri odločevalcih, pri tistih, ki jih volimo očitno le zato, da nas potem boli glava, ko poslušamo njihove laži in tudi fizično občutimo posledice njihove levodesne psihopatologije.