Na prebivalca sto kilogramov odpade embalaže na leto

Foto: Tandem
Foto: Tandem
Ste vedeli, da se na leto na prebivalca v povprečju nabere kar sto kilogramov odpadne embalaže?
Oglej si celoten članek

To pomlad se začenja že peti zbiralni mesec ozaveščevalno-humanitarnega projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje, katerega pobudnik in glavni organizator je društvo Tandem iz Zagorja.

 

Foto: Društvo Tandem Otroci zbirajo plastenke

S projektom osveščajo mlade o nujnosti recikliranja odpadnih plastenk in krožnega gospodarstva. Sočasno pa bodo odpadne plastenke PET zbirali za sofinanciranje nakupa tople posteljice v izolski porodnišnici.

Koristen vir

 

Če plastenke dosledno izpraznimo in jih po uporabi odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo, postanejo koristen vir surovin za novo plastenko.

Foto: Žurnal24 Kako kroži plastenka

Kar petdeset odstotkov reciklata odpadne plastenke je namreč mogoče vdelati v novo plastenko in jo ponovno uporabiti, njen ogljični odtis pa se s predelavo zniža kar za šestdeset odstotkov. Krog je tako sklenjen, in sicer v prvem slovenskem snovnem krogu odpadnih plastenk Plastenka za plastenko, so zapisali o projektu.
 

Gremo v akcijo

Kot so sporočili z Rdečega križa Slovenija, ki je partner omenjenega humanitarnega projekta, vsako leto sodeluje preko 170 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki in gospodinjstva.

Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo podjetje Dinos, v sklopu katerega deluje embalažna shema Unirec, namenil sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici: "Lani je bilo v projektu zbranih skoraj 17 ton odpadnih plastenk, kranjska porodnišnica pa je prejela kar 4.000 evrov donacijskih sredstev." so sporočili.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.