Zdravje > Otrok
16 ogledov

Na prebivalca sto kilogramov odpade embalaže na leto

Odpadna embalaža Tandem
Ste vedeli, da se na leto na prebivalca v povprečju nabere kar sto kilogramov odpadne embalaže?

To pomlad se začenja že peti zbiralni mesec ozaveščevalno-humanitarnega projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje, katerega pobudnik in glavni organizator je društvo Tandem iz Zagorja.

 

Otroci zbirajo plastenke | Avtor: Društvo Tandem Društvo Tandem

S projektom osveščajo mlade o nujnosti recikliranja odpadnih plastenk in krožnega gospodarstva. Sočasno pa bodo odpadne plastenke PET zbirali za sofinanciranje nakupa tople posteljice v izolski porodnišnici.

Koristen vir

 

Če plastenke dosledno izpraznimo in jih po uporabi odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo, postanejo koristen vir surovin za novo plastenko.

Kako kroži plastenka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kar petdeset odstotkov reciklata odpadne plastenke je namreč mogoče vdelati v novo plastenko in jo ponovno uporabiti, njen ogljični odtis pa se s predelavo zniža kar za šestdeset odstotkov. Krog je tako sklenjen, in sicer v prvem slovenskem snovnem krogu odpadnih plastenk Plastenka za plastenko, so zapisali o projektu.
 

Gremo v akcijo

Kot so sporočili z Rdečega križa Slovenija, ki je partner omenjenega humanitarnega projekta, vsako leto sodeluje preko 170 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki in gospodinjstva.

Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo podjetje Dinos, v sklopu katerega deluje embalažna shema Unirec, namenil sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici: "Lani je bilo v projektu zbranih skoraj 17 ton odpadnih plastenk, kranjska porodnišnica pa je prejela kar 4.000 evrov donacijskih sredstev." so sporočili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.