Na seznamu prepovedanih 47 novih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Seznam prepovedanih drog v skupina I., kamor se uvrščajo najbolj nevarne psihoaktivne substance, se bo razširil s 47 novimi drogami.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, predlaga umestitev 47 novih drog na seznam prepovedanih drog, s čimer se bo skupina I, v katero se uvrščajo najbolj nevarne droge, s 121 razširil na 168 snovi.

PREBERITE ŠE: 

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je nekaj tednov nazaj opozoril, da seznam novih prepovedanih drog v zadnjih letih močno narašča. V letu 2014 so v Sistemu za zgodnje opozarjanje EU prvič poročali o 101 novih snoveh. S tem se je skupno število snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povzpelo čez 450, o več kot polovici se je poročalo samo v zadnjih treh letih.

450 novih PAS

"V letu 2014 so v Sistemu za zgodnje opozarjanje EU prvič poročali o 101 novih snoveh: 31 katinonih, 30 kanabinoidih, 9 fenetilaminih, 5 opioidih, 5 triptaminih, 4 benzodiazepinih, 4 arilalkilaminih in 13 snoveh, ki ne spadajo v nobeno od zgoraj omenjenih skupin," so poudarili na NIJZ. "S tem se je skupno število snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povzpelo čez 450, pri tem pa se je o več kot polovici poročalo samo v zadnjih treh letih."

Pojav novih psihoaktivnih snovi naraščanje njihovega števila po letu 2013 beležimo tudi v Sloveniji. "Nacionalni forenzični laboratorij GPU-MNZ v letu 2014 analiziral 59 različnih novih psihoaktivnih snovi, od tega je bilo 38 takšnih, ki so se v Sloveniji pojavile prvič, v letu 2015 pa so analizirali nove psihoaktivne snovi v več kot 100 primerih," pojasnjujejo na NIJZ. 

Foto: Žurnal24 Nevarni krokodil je že na seznamu

Problematika novih drog je v javnosti postala aktualna tudi po tem, ko so na policiji potrdili, da je bil eden izmed dveh fantov, ki sta lani izginila izpred kluba Štuk v Mariboru in so ju kasneje našli mrtva v reki Dravi, pod vplivom prepovedanih drog. Za katero drogo gre, na policiji niso pojasnili, v javnosti so se pojavila ugibanja, ali gre za zloglasno halucinogeno drogo krokodil, ki je že na seznamu prepovedanih drog.

Halucinogeni 5-MeO-MiPT zasegli trikrat

Na NIJZ pojasnjujejo, da je Policija v Sloveniji snov 5-MeO-MiPT, ki je prav tako že na seznamu prepovedanih drog, v obliki tablet zasegla trikrat, in sicer dvakrat v letu 2013 (9 tablet v Celju in 10 tablet v Mariboru) in enkrat v letu 2014 (208 tablet v Mariboru). 

"Poleg tega je bil v letu 2013 na Združenje DrogArt prinesen vzorec (1 tableta), za katerega je bilo z analizo opravljeno v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju ugotovljena snov 5-MeO-MiPT," pojasnjujejo na NIJZ. 

Center za zastrupitve UKC Ljubljana pa je v letu 2014 obravnaval eno zastrupitev s to snovjo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.