Zdravje > Aktualno
227 ogledov

Na seznamu prepovedanih 47 novih

Prepovedane droge Profimedias
Seznam prepovedanih drog v skupina I., kamor se uvrščajo najbolj nevarne psihoaktivne substance, se bo razširil s 47 novimi drogami.

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, predlaga umestitev 47 novih drog na seznam prepovedanih drog, s čimer se bo skupina I, v katero se uvrščajo najbolj nevarne droge, s 121 razširil na 168 snovi.

PREBERITE ŠE: 

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je nekaj tednov nazaj opozoril, da seznam novih prepovedanih drog v zadnjih letih močno narašča. V letu 2014 so v Sistemu za zgodnje opozarjanje EU prvič poročali o 101 novih snoveh. S tem se je skupno število snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povzpelo čez 450, o več kot polovici se je poročalo samo v zadnjih treh letih.

450 novih PAS

"V letu 2014 so v Sistemu za zgodnje opozarjanje EU prvič poročali o 101 novih snoveh: 31 katinonih, 30 kanabinoidih, 9 fenetilaminih, 5 opioidih, 5 triptaminih, 4 benzodiazepinih, 4 arilalkilaminih in 13 snoveh, ki ne spadajo v nobeno od zgoraj omenjenih skupin," so poudarili na NIJZ. "S tem se je skupno število snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povzpelo čez 450, pri tem pa se je o več kot polovici poročalo samo v zadnjih treh letih."

Pojav novih psihoaktivnih snovi naraščanje njihovega števila po letu 2013 beležimo tudi v Sloveniji. "Nacionalni forenzični laboratorij GPU-MNZ v letu 2014 analiziral 59 različnih novih psihoaktivnih snovi, od tega je bilo 38 takšnih, ki so se v Sloveniji pojavile prvič, v letu 2015 pa so analizirali nove psihoaktivne snovi v več kot 100 primerih," pojasnjujejo na NIJZ. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nevarni krokodil je že na seznamu

Problematika novih drog je v javnosti postala aktualna tudi po tem, ko so na policiji potrdili, da je bil eden izmed dveh fantov, ki sta lani izginila izpred kluba Štuk v Mariboru in so ju kasneje našli mrtva v reki Dravi, pod vplivom prepovedanih drog. Za katero drogo gre, na policiji niso pojasnili, v javnosti so se pojavila ugibanja, ali gre za zloglasno halucinogeno drogo krokodil, ki je že na seznamu prepovedanih drog.

Halucinogeni 5-MeO-MiPT zasegli trikrat

Na NIJZ pojasnjujejo, da je Policija v Sloveniji snov 5-MeO-MiPT, ki je prav tako že na seznamu prepovedanih drog, v obliki tablet zasegla trikrat, in sicer dvakrat v letu 2013 (9 tablet v Celju in 10 tablet v Mariboru) in enkrat v letu 2014 (208 tablet v Mariboru). 

"Poleg tega je bil v letu 2013 na Združenje DrogArt prinesen vzorec (1 tableta), za katerega je bilo z analizo opravljeno v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju ugotovljena snov 5-MeO-MiPT," pojasnjujejo na NIJZ. 

Center za zastrupitve UKC Ljubljana pa je v letu 2014 obravnaval eno zastrupitev s to snovjo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.