Zdravje > Aktualno
131 ogledov

Nove psihoaktivne snovi, nove žrtve

Prepovedane droge Profimedias
V letu 2014 so v Sistemu za zgodnje opozarjanje EU prvič poročali o 101 novih snoveh. S tem se je skupno število snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povzpelo čez 450, o več kot polovici se je poročalo samo v zadnjih treh letih.

Po poročanju Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA - European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) se je v zadnjih petih letih število, vrste in dostopnost novih psihoaktivnih snovi (NPS) v Evropi znatno povišalo. 

"V letu 2014 so v Sistemu za zgodnje opozarjanje EU prvič poročali o 101 novih snoveh: 31 katinonih, 30 kanabinoidih, 9 fenetilaminih, 5 opioidih, 5 triptaminih, 4 benzodiazepinih, 4 arilalkilaminih in 13 snoveh, ki ne spadajo v nobeno od zgoraj omenjenih skupin," poudarjajo na Nacioanalnem centru za varovanje zdravja. "S tem se je skupno število snovi, ki jih spremlja EMCDDA, povzpelo čez 450, pri tem pa se je o več kot polovici poročalo samo v zadnjih treh letih."

Število zasegov povečano za sedemkrat

Evropski podatki o zasegih organov kazenskega pregona prav tako potrjujejo porast in pomembnost trga NPS. Med leti 2008 in 2013 se je število poročanih zasegov po Evropi povečalo kar za sedemkrat. Sistem zgodnjega opozarjanja EU je leta 2013 poročal o 47.000 zasegih, ki so tehtali preko 3,1 ton. 

"S povečanjem trga v zadnjih letih se je EMCDDA moral spopasti tudi z naraščajočim številom poročanih resnih posledicah za zdravje, ki so pogosto povezane z akutno toksičnostjo, ki vodi do hospitalizacij in smrti," poudarjajo na NIJZ. "Od leta 2005 je bilo izdanih 117 nujnih zdravstvenih opozoril na ravni EU, pri tem pa je več kot 70 odstotkov le-teh bilo izdanih v zadnjih petih letih. V letu 2014 je bilo izdanih 16 tovrstnih opozoril."

Širi se prodaja prek spleta

Nove psihoaktivne snovi | Avtor: NIJZ NIJZ
Dodajajo, da so se zadnjem desetletju pojavile nove komunikacijske tehnologije, ki so služile kot pomemben posrednik za spletne trge drog, s čimer se je trg odprl širši javnosti. "Kot kaže, so trgi drog, ki delujejo na spletu (tako na vidnem kot nevidnem/skrivnem), primarno povezani z distribucijo NPS," poudarjajo na NIJZ. "Posledično je v zadnjem desetletju mogoče opaziti hitro širjenje spletnega trga NPS, na katerem se te snovi prodajajo kot 'research chemicals' in kot 'dovoljene droge' v spletnih trgovinah, ki so dostopne vsem uporabnikom spleta, posebej mladim, katerim so nove komunikacijske tehnologije zelo domače in so čedalje pogosteje razlog za intoksikacije, povezane z NPS."

V Sloveniji so v okviru projekta izmenjave informacij o NPS med Italijo in sosednjimi državami Jugovzhodne Evrope imenovali osem regijskih koordinatorjev ter osem regijskih sistemov za zgodnje opozarjanje pod vodstvom NIJZ. Poleg tega je Združenje DrogArt v sodelovanju z NVO vzpostavilo šest točk, kjer se anonimno zbirajo vzorci NPS in posredujejo v analizo v Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) Ministrstva za notranje zadeve Policije.

Lani analizirali 26 vzorcev

"Glede na odkrivanje NPS je NFL v letu 2015 analiziral 26 anonimno pridobljenih vzorcev," pojasnjujejo na NIJZ. "V sedmih vzorcih so bile prisotne NPS, v ostalih vzorcih so bile zaznane 'klasične droge' ali spojine, ki niso droge," pojasnjujejo na NIJZ. "V Sloveniji so bile odkrite 3 povsem nove NPS, in sicer 3-MeO-PCP, clonazolam in flubromazolam." Slovenski partnerji trenutno pripravljajo opis posodobljenega postopka za anonimno zbiranje vzorcev drog s strani NVO neposredno od uporabnikov in za zaseg teh snovi in njihovo analizo v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju MNZ GPU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:36 22.februar 2016.

    Če poznaš prodajalce droge jih prijavi policiji.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 15:09 22.februar 2016.

    Butale. Namesto, da bi bilo dovoljeno in lepo regulirano, obdavčeno in varno je tako. Zakaj trdo drogo alkohol lahko kupim povsod, za travo, ki je mehka droga se moram pa pri sumljivih ljudeh dogovarjat in nobenega nadzora ni kvalitete pesticidov ...prikaži več ipd. Si predstavljate, da bi morali lekadol in aspirin pri sumljivih virih kupovat in po netu narocat. Zakonodajalci da vas ni sram!!!!