Najbolj učinkovito je, da ga prejmejo, še preden postanejo spolno aktivni

Foto: Profimedia
V Sloveniji je preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu Zora v 20 letih dosegel izjemne rezultate, saj se je zbolevnost za rakom materničnega vratu več kot prepolovila. Nekateri strokovnjaki ji na tem področju napovedujejo še svetlejše rezultate.
Oglej si celoten članek

Čeprav je rak materničnega vratu med vsemi raki najbolje preprečljiv rak, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah. Stroka si zato prizadeva več pozornosti nameniti cepljenju proti virusu HPV, ki velja za glavnega krivca za nastanek materničnega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, namreč izjemno majhna.

Pri deklicah je naravna imunost 80-odstotna, pri dečkih pa je zgolj 30-odstotna, zaradi česar je cepljenje tako pomembno, svari stroka. Prav tako je HPV tudi najpogostejša spolna prenosljiva bolezen, s katero se dečki in deklice okužijo enako pogosto.

PAZITE Nepoznana spolna bolezen, ki je tudi pri nas v porastu

"Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Če vabilo prejmete, se nanj odzovite," so med 17. evropskim tednom preprečevanja raka materničnega vrata v izjavi za javnost zapisali v Državnem programu ZORA.

Slednji je v tujini požel številne pohvale, saj se je izkazal s svojo učinkovitostjo. Po njegovih zaslugah se Slovenija uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom raka materničnega vratu. Tako pa ni bilo od nekdaj; Slovenija je v preteklosti sodila v skupino evropskih držav z največjim bremenom raka materničnega vratu.  S preventivnim programom zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA pa se je zbolevnost z rakom materničnega vratu v Sloveniji več kot prepolovila.

Foto: Profimedia bolnica v čakalnici Leta 2021 je s tem rakom pri nas zbolelo zgolj 88 žensk, odkrili pa so kar 1589 predrakavih sprememb visoke stopnje. "To so že rezultati, ki omogočajo odpravo raka materničnega vratu. Slovenija bi lahko postala celo prva evropska država, ki bi ji uspelo raka materničnega vratu odpraviti," so prepričani v Zori.

"V zadnjih petih letih je bilo v Sloveniji v okviru Državnega programa ZORA pregledanih 85,6 % vseh žensk v ciljni skupini 20 do 64 let, kar nas glede pregledanosti uvršča v sam evropski vrh," še izpostavlja doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državnega programa ZORA.

Medtem ko je Slovenija dva izmed treh ciljev globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za odpravo raka materničnega vratu iz leta 2020, tj. 70 % udeležba žensk v presejalnih programih in ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu, tretjega cilja še vedno ni dosegla. Govora je o 90 % precepljenosti deklic proti humanim papilomavirusom (HPV).

Nekoliko manjšo udeležbo pa so zaznali na presejalnih pregledih v starostni skupini med 30 in 39 let, zaradi česar so v tej starostni skupini odkrili pomembno manj predrakavih sprememb visoke stopnje. "To nas skrbi, saj v tej starosti žensk običajno odkrijejo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje v Sloveniji. Neodkrite in nezdravljene spremembe visoke stopnje lahko nezdravljene napredujejo do raka materničnega vratu, ki je eden redkih rakov, ki se najpogosteje pojavlja še pred 50. letom starosti. Razveseljivo pa je, da se povečuje pregledanost pri ženskah starih 50 let in več," opozarja vodja Državnega programa ZORA.

Raziskava To so bolezni, ki znantno vplivajo na spolno življenje

Spodbujanje cepljenja proti virusom, ki povzročajo raka, je tako ena izmed vodilnih pobud Evropskega načrta za boj proti raku. Cilj iz načrta za boj proti raku je, da se do leta 2030 precepi najmanj 90 % ciljne populacije deklic v EU in znatno poveča precepljenost dečkov. V ta namen se pripravljajo prva evropska priporočila za preprečevanje rakov, ki jih povzročajo okužbe. Pri oblikovanju teh priporočil aktivno sodeluje tudi Slovenija, med drugim s pomembno vlogo v evropskem projektu PERCH (angl. Partnership to contrast HPV).

Foto: razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga Cepljenje je sicer najbolj učinkovito, če ga mladi prejmejo dovolj zgodaj, še preden postanejo spolno aktivni. Takrat je imunski odziv na cepljenje najboljši, poleg tega cepljenje že obstoječih okužb s HPV ne zdravi. Podatki in rezultati nedavnih raziskav, ki so jih izvedli na Švedskem, Danskem in v Veliki Britaniji, kažejo, da največ raka materničnega vratu preprečimo, če se dekleta cepijo dovolj zgodaj, idealno v starosti, ki je predvidena v nacionalnih programih cepljenja.

spolna vzgoja Zakaj v Sloveniji nimamo spolne vzgoje?

Cepljenje proti HPV se v Sloveniji izvaja pri mladostnicah in mladostnikih kot priporočeno cepljenje na sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pripada tudi zamudnicam (tj. dekletom, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena) ter zamudnikom (tj. dečkom, ki so v šolskem letu 2021/22 obiskovali šesti razred osnovne šole in še niso bili cepljeni).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.