Zdravje
9015 ogledov

Nepoznana spolna bolezen, ki je tudi pri nas v porastu

Spolnost Profimedias
Če smo v zadnjih štirih letih govorili le o epidemiji covida-19, je na nas tiho prežala še ena epidemija; epidemija spolno prenosljivih okužb.

Spolno prenosljive okužbe so povsod po svetu še vedno v porastu in predstavljajo pomemben zdravstveni problem. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se vsako leto na novo okuži najmanj 125 milijonov ljudi. Tudi Slovenija se trendu na žalost ni uspela izogniti.

Spolnost | Avtor: Profimedias Profimedias
V obdobju zadnjih deset let (2011–2020) je bilo, sodeč po podatkih raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v Sloveniji prijavljenih skupno 456 primerov novih diagnoz okužbe s HIV. Pri tem je treba izpostaviti, da imamo v primerjavi z večino držav Evropske Unije (EU) relativno nizko prijavno incidenco. Virus HIV pa ni edina spolno prenosljiva bolezen, ki kroži med nami.

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni v Sloveniji (po številu odkritih okužb): genitalne bradavice, klamidija, nespecifični uretritis, sifilis, genitalni herpes in gonoreja.

Rezultati nacionalne raziskave Analiza spolnega vedenja, poučenosti, stališč in zdravja v zvezi s spolnostjo prebivalcev Slovenije iz leta 2016 kažejo, da so spolno prenosljive okužbe (SPO) in druge okužbe spolovil oz. rodil med slovenskimi prebivalci, starimi 18-49 let, zelo pogoste. Da mu je zdravnik v življenju postavil diagnozo vsaj ene SPO, bodisi klamidijo, gonorejo, sifilis, genitalne bradavice, genitalni herpes bodisi hepatitis B, je poročal približno vsak dvajseti spolno izkušeni prebivalec Slovenije, star med 18 in 49 let.

"Klamidija je najpogosteje prijavljena bakterijska SPO. NIJZ je na osnovi raziskave ocenil, da je v času zbiranja podatkov med spolno izkušenimi prebivalci Slovenije, starimi med 18-24 let, klamidijsko okužbo imel vsak dvajseti. Med virusnimi SPO so bile najpogosteje poročane genitalne bradavice, ki so tudi najštevilnejša prijavljena virusna SPO. Ocenjuje se, da je bilo z vsaj enim od genotipov HPV in HPV 11 v življenju okuženih najmanj 20,9 % žensk," nam povedo na ministrstvu za zdravje (MZ).

Spolnost Raziskava Zdravje To so bolezni, ki znantno vplivajo na spolno življenje

Najbolj problematično je, da večina spolno razširjenih okužb ne povzroča nobenih značilnih simptomov, kot so pekoče in boleče uriniranje, pogosto siljenje k mokrenju, izpuščaji, razjede okrog spolovil, nenormalni izcedki iz sečnice ali nožnice oziroma srbenje in rdečica. Prav zaradi tega okuženi ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno. To pa lahko privede do hudih, celo življenjsko ogrožajočih zapletov in pusti trajne posledice na notranjih reproduktivnih organih. Obstaja tudi možnost, da okužbo prenesejo na spolnega partnerja ali partnerko, prav tako lahko pride do okužbe plodu oz. novorojenca. Ravno zato, ker številne SPO potekajo brez bolezenskih znakov, na MZ menijo, da je njihovo število podcenjeno.

Nevednost o nevarni spolnosti med mladimi zelo pogosta

Nezaščiteni spolni odnosi z nepoznano osebo imajo lahko resne posledice za naše zdravje, svari učiteljica svetnica in medicinska sestra Fani Čeh, ki se že več kot 30 let ukvarja z ozaveščanjem o varni in odgovorni spolnosti: "Ključno je, da mladi slišijo, da ne morejo nepremišljeno imeti spolnih odnosov kar s komerkoli na bližnji klopci, saj ne vedo, kaj te osebe nosijo v sebi. Morda se bodo okužili in zaradi tega umrli. Naša dejanja lahko nosijo posledice."

Koktajl, zabava, pijača, alkojol, koktejl | Avtor: Profimedia Profimedia
Opaža, da je nevednost o nevarni spolnosti med mladimi zelo pogosta. Sočasno pa nanje prežita alkohol in droge, ki so dostopne skoraj na vsakem koraku. Oboje razum še dodatno zamegli in prispeva k neodgovornim dejanjem. "Zmotno je prepričanje mladih, da so le z uživanjem kontracepcijskih tablet zaščiteni. Poleg tablet morajo nujno uporabiti tudi kondom!," je jasna strokovnjakinja.

zmenek poljub Ni več tabu Zdravje "Sramu na področju spolnosti se je treba znebiti"

Da bi se mladostniki zavedali posledic svojih dejanj, jim na predavanjih o varni in odgovorni spolnosti vselej spregovori o načinih okužbe ter ozdravljivih in neozdravljivih spolno prenosnih boleznih: "Današnje generacije potrebujejo šok terapijo, da bodo znanje znale prenesti v svoje življenje. S spolnimi odnosi začnejo predvsem ranljive skupine mladih, ki se zapirajo doma." Vsem staršem polaga na srce, naj se s svojimi otroki odkrito pogovarjajo o spolnosti ter jim pojasnijo vse, kar jih zanima. "Boljše družbe ne bo, dokler ne bo bolje vzgojenih otrok," z izjavo Antona Martina Slomška sklene Fani Čeh.

Ministrstvo za zdravje: ozaveščenost o SPO v Sloveniji na dovolj visokem nivoju

Na tem mestu se lahko vrnemo na problematiko izostanka spolne vzgoje v Sloveniji. Ministrstvo za zdravje je sicer mnenja, da je ozaveščenost o SPO v Sloveniji na dovolj visokem nivoju, k čemur po njihovih besedah pripomorejo njihovi programi osveščanja o varni spolnosti in preprečevanju stigme ter diskriminacije v povezavi s HIV/SPO. Za omenjene programe so na ministrstvu za obdobje 2023-2035 namenili 966.299 evrov. "Stigma spolno prenosljivih okužb, še posebej to velja za okužbo s HIV, je po informacijah s terena, ki jih prejemamo iz nevladnega sektorja, še zmeraj prisotna," nam omenijo.

Kondom | Avtor: Profimeda Profimeda
Bolj so zadovoljni z rezultati o znanju zmanjšanja tveganja okužbe s HIV in drugih spolno prenosljivih okužb z uporabo kondoma med mladimi. Kar 94 % jih je namreč vedelo, da se tveganje zmanjša, če imajo spolne odnose le z enim partnerjem, ki ni okužen, in nimajo drugih partnerjev, in če pri spolnem odnosu vsakokrat uporabijo kondom (96 %). "Delež oseb, ki so imele v zadnjih 12 mesecih več kot enega heteroseksualnega spolnega partnerja, in so poročale, da so pri zadnjem spolnem odnosu uporabile kondom, je bil v skupini mladih med 18-24 let statistično višji kot pri starejših. Med starimi od 18 do 19 let je znašal 57,8 %, v skupini od 20 do 24 let pa 56,4 %,"  rezultate raziskav razkrijejo pri MZ.

Prav tako so podatki spodbudni pri obvladovanju nenačrtovanih zanositev. Po podatkih Zdravstvenega statističnega letopisa (NIJZ, 2021) je stopnja dovoljene splavnosti v obdobju 2011 do 2020 upadla z 9,0/1.000 leta 2011 na 6,9/1.000 leta 2020. Dovoljena splavnost med mlajšimi od 19 let je bila 3,8/1000. "Razmerje med številom dovoljenih splavov in številom živorojenih otrok je zadnja leta v Sloveniji ugodnejše od povprečja v EU. Dovoljena splavnost je v zadnjem desetletju upadla pri ženskah vseh starosti, upad pa je bil večji pri mlajših ženskah," so veseli na ministrstvu.

Mlad par se drži za roke Sociolog Ivan Bernik Zdravje Tako zgodaj slovenski najstniki začnejo s spolnostjo

Rezultate povežejo s preventivnimi programi, ki jih izvajajo nevladne organizacije za spodbujanje varnejše spolnosti med mladimi, sofinancira pa jih tudi ministrstvo. Preko programov se izvajajo svetovanja, vrstniške delavnice in tudi kampanje, na primer za uporabo kondoma, preprečevanje okužbe s HIV in drugih spolno prenosljivih okužb. Ravno tako sofinancirajo programe pomoči, ozaveščanja, svetovanja in oskrbe romskih mladostnic, žensk in otrok s ključnim ciljem zagotavljanja kvalitetnejšega življenja in zdravja.

Nepoznana spolna bolezen, ki je tudi pri nas v porastu

Humani papiloma virus (HPV) velja za najbolj pogosto in najbolj nepoznano spolno prenosljivo bolezen pri mladih od 19. do 25. leta. Dokazano povzroča najmanj 5% vseh rakavih obolenj, pri čemer se vsaj 40-60% ljudi v življenju z njim vsaj enkrat okuži.

Okužba s HPV v večini primerov poteka brez simptomov ali znakov, lahko pa privede do nastanka predrakavih ter rakavih sprememb. HPV so glavni vzrok za nastanek genitalnih bradavic in raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov in papilomov grla, tako pri moških kot pri ženskah. Čeprav je rak materničnega vratu med vsemi raki najbolje preprečljiv rak, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah.

glavobol Zdravje "Krivimo moške, a to spolno bolezen prenašajo predvsem ženske"

razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga | Avtor: razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga
Ravno zaradi tega si zdravstvena stroka v Sloveniji, in tudi drugod po svetu, prizadeva več pozornosti posvetiti cepljenju proti HPV. Slednje namreč velja za najbolj učinkovit način zaščite pred okužbo. Priporoča se vsem spolno dejavnim osebam – najbolje pred prvim spolnim odnosom; možno je že od starosti devet let. Zelo priporočljivo je tudi za ženske po zdravljenju raka na materničnem vratu in za vse moške. Dosežena imunost je doživljenjska, bistveno večja od naravne po preboleli okužbi. Cepiti se je smiselno še do 45. leta starosti, lahko tudi kasneje.

Cepljenje proti HPV se izvaja pri mladostnicah in mladostnikih kot priporočeno cepljenje na sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pripada tudi zamudnicam (tj. dekletom, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena) ter zamudnikom (tj. dečkom, ki so v šolskem letu 2021/22 obiskovali šesti razred osnovne šole in še niso bili cepljeni).

Kako pa je s testiranji na SPO?

Od leta 2021 je omogočen neposredni dostop do dermatovenerologov brez napotnice, ki ga krije ZZZS. Osebam, ki sumijo, da imajo spolno prenosljivo okužbo, je omogočena možnost pregleda pri specialistu brez predhodnega obiska in pridobitve napotnice izbranega osebnega zdravnika. Te ambulante so na voljo v različnih regijah po Sloveniji.

Konkretne podatke o ambulantah za spolno prenosljive okužbe si lahko natančneje ogledate na spletni aplikaciji ASPO, ki so jo pripravili strokovnjaki Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana in kjer so splošni javnosti na voljo izčrpni in praktični podatki s tega področja.

Testiranje na določene spolno prenosljive okužbe (HIV, hepatitis B, hepatitis C) lahko opravi tudi izbrani osebni zdravnik, če obstaja možnost okužbe. Prav tako je možno testiranje na določene, predvsem najbolj ogrožajoče spolno prenosljive okužbe (HIV, hepatitis B in C, sifilis), zunaj zdravstva, denimo pri nevladnih organizacijah. Polega tega obstaja možnost anonimnega brezplačnega testiranja na HIV, hepatitis B in C ter svetovanja zdravnika v ponedeljkovi ambulanti na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL.

Komentarjev 9
  • Ender3 13:34 28.januar 2023.

    O atipični pljučnici pa nič ? V karanteni na Trstenjakovi so na varnem..

  • arabo001 12:05 28.januar 2023.

    Vse prenosljive spolne bolezni so povezane z osnovnimi in minimalnimi higenskimi navadami. Današnja mladina je UMAZANA!!!! V duši kot tudi fizično. Zaradi pohlepa in neodgovornosti starejših.

  • janez156 11:12 28.januar 2023.

    cepivo deluje!!!