Zdravje
20551 ogledov

"Krivimo moške, a to spolno bolezen prenašajo predvsem ženske"

razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga
Zaradi spolne bolezni se povečuje število rakov na spolovili, nožnici, penisu, žrelu in ustni votlini. V velikem porastu tudi pojav genitalnih bradavic.

"Okužbe z virusom HPV so najbolj pogoste spolne okužbe, večina spolno aktivih se okuži vsaj enkrat," razlaga Nadja Šinkovec Zorko iz NIJZ. Okužba lahko povzroči več rakov, najpogosteje raka maternice, rak nožnice, vulve in penisa in danke. Predrakave spremembe in rak materničnega vratu sta v 99 odstotkih povezana z okužbo s HPV. 

"Bolezen lahko preprečimo zelo preprosto"

"HPV povzroča različne rake tako pri ženskah kot pri moških, ki jih znamo in zmoremo eliminirati. Upam, da bo napočil dan, da Slovenci ne bodo več umirali za raki, ki jih lahko prepreči tak preprosti poseg, kot je cepljenje," pravi Urška Ivanuš, predsednica slovenskih društev za boj proti raku in vodja programa ZORA.

Manj znano, da HPV povzroča številne bolezni pri moških

"Manj je znano, da HPV povzroča številne bolezni tudi pri dečkih, glede tega smo v Sloveniji manj osveščeni," pravi Ivanuševa. Po okužbi s HPV se lahko pri moškem razvije rak penisa, ustnega dela, žrela, prav tako lahko v spolovilu ali žrelu nastanejo papiloni, bradavice, ki se kljub posegu v 30 odstotkih pojavijo ponovno.

Stroka ugotavlja, da za takoimenovano čredna imunost ne zadošča cepljenje deklic, kar bi pasivno zaščitilo fante, pač pa je potrebno tudi cepljenje dečkov.

"Pomembno cepljenje pred začetkom spolne aktivnosti"

V večini evropskih držav je cepljenje dostopno tudi dečkom, iz leta v leto je držav, ki cepijo oba spola, vedno več. Od lani je cepljenje dečkov proti HPV dostopno tudi v Sloveniji.

Cepljenje se izvaja pri sistematskem pregledu v šestem razredu, je brezplačno oziroma v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Znotraj tega sistema se lahko cepijo tudi zamudniki in zamudnice, torej deklice, ki so šesti razred obiskovale leta 2010 in dečki, ki so bili v šestem razredu lani.

Za mlajše sa potrebna dva odmerka, za starejše trije. "Izredno pomembno, da se mladostniki cepijo dovolj zgodaj, do 13 leta, pred začetkom spolne aktivnosti. Ko je okužba prisotna, je cepivo ne zdravi," poudarja Šinkovec Zorkova.

Za odrasle je cepljenje proti HPV samoplačniško in en odmerek stane okoli 70 evrov. 

"Okužbo s HPV javnost največkrat povezuje z nastankom materničnega vratu, a to ni vse, povzroča lahko številne predrakave spremembe na zunanjem spolovilu in v nožnici, pri moških rak penisa, povzroča lahko raka žrela in ustne votline, ki je v porastu pri obeh spolih," razlaga Špela Smrkolj iz Ginekološke klinika UKC Ljubljana.

Prenos okužbe pogostejši z ženske na moškega

V velikem porastu je tudi pojav genitalnih bradavic, kjer so prav tako pogosti tumorju. Bolezen se pojavlja predvsem pri dekletih med 19 in 22 letom in pri moških med 22 in 26 letom, torej med spolno zelo aktivno populacijo. Ponavljanje bradavic je pogostejše pri moških, po neprijetnem odstranjevanju pa se bolezen pogosto, v 30 odstotkih, ponovi. 

"Ponavadi krivimo moške, da prenesejo na žensko, a pri HPV okužba pogosteje preide iz ženske na moškega," pravi Smrkoljeva. 

 

"Rak materničnega vratu je prvi rak, ki ga lahko eliminiramo z visoko precepljenostjo in programom ZORA."

Realnost daleč od cilja

Čeprav je ozaveščenost o HPV v Sloveniji pod evropskim povprečjem, pa si stroka prizadeva, da bi Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi dosegla popolno eliminacijo raka materničnega vratu, pravi Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Za to, da se rak materničnega vratu popolnoma izkorenini, bi morala biti precepljenost deklic 90 odstotna.  "Cepljenje proti proti HPV je tako učinkovito, da lahko pričakujemo eliminacijo rakov, ki jih povzroča, kar je odlična novica, saj bi s tem rešili številna življenja," pravi Mojca Gobec 

A kot kažejo podatki, smo precej daleč od zastavljenega cilja, precepljenost šestošolk je bila lani 50-odstotna, kar pomeni, da je precepljenost upadla za devet odstotkov, bistveno pa naj bi k temu prispevale spremenjene razmere v zdravstvu in šolstvu zaradi epidemije koronavirusa. 

Upad cepljenih deklic

Drugi odmerek je prejelo le 29 odstotkov deklet. "Velika razlika, torej, da se z drugim odmerkom ni cepila skoraj polovica deklet kaže na to, da gre za zamik pri izvajanju cepljenja deklic. Pričakujemo, da bo drugi odmerek prejele v začetku tega šolskega leta," pravi Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo strokovno izpopolnjevanje poudarja pomen pravočasnih strokovnih informaci, sodelovanja s starši, in širjenje informacij med vrstniki.

Mama, kije dala cepiti sina: "Izhajam iz svoje izkušnje"

Preden je bilo cepljenje dečkov uvedenih v nacionalni program, se je cepilo med tri do pet odstotkov fantov. Po uvedbi cepljenja za dečke pri sistematskem pregledu v šestem razredu pa se je lani cepilo kar 27 odstotkov dečkov, z drugim odmerkom pa 15 odstotkov. "Izhajam iz svoje izkušnje, ki sem jo imela s HPV virusom," prava mama, ki je dala cepiti svojega sina. Povedala sem mu, da izhajam iz moje bolezni, kaj to pomeni in katerim boleznim se izogne. Premalo se zavedamo, da so tudi dečki nagnjeni k tem okužbam."

Rekord v Evropi dosega Norveška, kjer je precepljenih več kot več kot 90 odstotkov dečkov. Sicer pa je v državah, kjer cepijo oba spola, pri fantih večinoma precepljenost nekoliko nižja kot pri deklicah. 

Pojavnost raka materničnega vratu upadla za 87 odstotkov

Dokazi, ki se zbirajo od začetka cepljenja, kažejo, da je cepivo izjemno učinkovito in preprečuje okužbo, nastanek bradavic in razvoj rakov, razlaga Nadja Šinkovec Zorko iz NIJZ. Zadnja raziskava, objavljena v znanstveni reviji The Lancet, v kateri so analizirali podatke iz Velike Britanije, je pokazala, da je pri dekletih pojavnost raka na materničnem vratu upadla za 87, pri starejših pa za 34 odstotkov.  

"Cepivo je varno"

"Vse raziskave doslej in podatki, kažejo, da so cepiva proti HPV zelo varna," pravi Šinkovec Zorkova. V Sloveniji je bilo do lani razdeljenih lani 200 tisoč odmerkov. "Doslej smo prejeli 215 prijav neželenih učinkov. To je glede na število razdeljenih odmerkov relativno malo. Vsi neželeni učinki so izzveneli v nekaj dneh, večinoma pa je šlo za lokalne reakcije na mestu cepljenja, povišano temperaturo, slabost."

Komentarjev 2
  • Kmodri 19:47 05.september 2022.

    Če bi jim bilo kaj do moških, bi moralo zanje cepljenje brezplačno. Tako pa je 70€!

  • mirror 15:38 05.september 2022.

    To je pa prvi primer, da nečesa nismo krivi moški.